Emi


Az ételkészítés és fotózás nem okoz olyan nagy örömet és leleksedésem sincs annyira, mint a sütemény, desszert gyártás. Pedig az ételek terén nagyobb a valószínűsége a sikerességnek... A süti gyakrabban félresikerül, nem sül ki, túl sűl, nem lesz olyan stb. Meg hát ott van az én örökös problémám, ki eszi meg? Mind nagy gondok :D Csoda, hogy még tart a leklesedésem...
A meringue cake is régen várólistás, bár nem feltétlenül barackkal. Megláttam, megtetszett és... kipipálva.


Hozzávalók:
3 tojás
25 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
1 dl tej
10 dkg vaj
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
csipetnyi só
1 tk kukorica keményítő ( ha kimarad sem lesz semmi probléma)
3 nagyobb barack (vagy konzerv)


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat 15dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk. A tejet és a vajat feltesszük a tűzre és felforraljuk (amíg a vaj elolvad), majd a tojássárgás keverékhez vegyítjük. Beleszitáljuk a lisztet és sütőport, csomómentesre kavarjuk. Egy 28 cm-es kapcsos sütőformát kivajazunk, lisztezünk, beleöntjük a masszát és 18 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a sütőt 220 fokra melegítjük. A tojásfehérjéket a sóval, maradék cukorral addig verjük, amíg már krémes. Ekkor hozzáadjuk a keményítőt és addig verjük amíg a tálat felfordítva nem mozdul. (Ajánlott óvatosan megpróbálni először, hogy még síklik-e a tálba, nehogy a padlón landoljon a hab. Nem, velem nem történt meg, csak hírtelen bevillant :)) Óvatosan belevegyítjük a felszeletelt barack 3/4ét a habba, majd ráhalmozzuk a piskótára. A maradék barackot rápakoljuk a tetejére és 15 percre mehet ismét a sütőbe. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd eltávolítjuk a formát, tányérra helyezzük és kóstolgatjuk (vagy tálaljuk:)



Kellemes, finom sütemény alakult, nagyrésze természetesen nekem jutott. A habcsók része nem lett annyira kemény, mint a Pavlova esetében. Legközelebb valamilyen savanykásabb gyümölccsel próbálkozok.

Hirtelen eszembe jutott, hogy elkaptam a Food Network csatornán egy érdekes műsort. Már a neve is.. hm... megkapó, és egészen különleges módon közelíti meg a konyhaművészetet. Itt van egy link, kevés ízelítőnek, engem egészen vegyes érzésekkel töltött el :D
1 Response
  1. gionetta Says:

    Szeretem a habosat, ezt is szeretném! :-))