Emi
A kínai konyha nagyon távol áll tőlem. Valahogy látványra sem és hozzávalóiban sem vonzott, így nem is nagyon kóstolgattam. Viszont a "Step by step cookbook. Recipes from around the world" könyvemben, amit nemrég be is mutattam ebben a bejegyzésemben,  találtam néhány receptet, amelyet kipróbálásra bejelöltem. Ilyen ez a szezámos csirkeszárny is, amelynek a receptjén ugyan kicsit változtattam, de attól szerintem még igazán kínaias lett.


Hozzávalók: 2 személyre
5 csirkeszárny
2 ek olivaolaj
1 cikk fokhagyma
4-5 ek szójaszósz
fél dl rose bor
szezámmag

 

A csirkeszárnyakat feldaraboljuk. Az olajat felforrósítjuk (ha van akkor wokban:), beletesszük az apróra vágott fokhagymát, kavargatva, vigyázunk, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a szárnyakat és időnként megkavarva hagyjuk enyhén megbarnulni. Ekkor beleöntjük a szójaszószt és a bort és hagyjuk főni, időnként megkavargatva. Amíg a hús megkészül, a szósz rajta besűrűsödik, ragacsos lesz. Kavargatjuk, hogy a szósz mindenhol bevonja a szárnyacskákat. Ha a szárnyak még nem készültek meg és a szósz már besürűsödött, akkor kevés vízzel lehet pótolni a folyadékot. Levesszük a tűzről és beleforgatjuk szezámmagba, majd ízlés szerinti körettel, zöldséggel tálaljuk. Nem ajánlott megsózni a húst, mert a szójaszósz eléggé sós ahhoz, hogy ízletes legyen.

 

Az eredeti recept sós fekete babot tartalmazott, ami egy tipikus a kínai konyhában használatos hozzávaló és gyömbért, amit mi nem szeretünk, ezért voltak a változtatások. Időnként jó kipróbálni olyanokat is, amelyektől idegenkedünk, mert ez pl nekünk igazán bejött és annyira különleges az íze, amit az erdélyi vagy magyar konyhában biztos nem tapasztalhatunk.

8 Responses
 1. Éva Says:

  Eddig még nem ettem ehhez hasonlót, de minél tovább nézem annál jobban megkívánom! Guszta és biztosan nagyon finom.


 2. trollanyu Says:

  Hozzám viszont közel áll az ázsiai konyha, nagyon jó lett ez a szárny:)Először azt hittem comb.


 3. Erika Says:

  Imádom, imádom:) Kínai konyha minden mennyiségben jöhet, még a gyömbért én szeretem szóval azt sokszor használok, de így is nagyon fincsi lehet!


 4. Nyammm Says:

  NAgyon guszták lettek Emi!:) Még sosem készítettem én kínait, ez kipróbálásra fog várni az tuti!:)


 5. Gerdi Says:

  Ó, de csábító! Mi szeretjük némely kínai kaját (már amit eddig kóstoltunk), valami hasonlót is készítettem már, csak csirkemellből. Az is ízlett mindenkinek!


 6. Ezt szoktunk kérni, ha kínaiba megyünk..Nagyon finom! Egyszer csináltam én is, tökre hasonlított az éttermihez. Guszta!


 7. Emi Says:

  Éva, nézzed akkor még:) Tényleg fincsi volt!

  Trollanyu, köszönöm!

  Erika, biztosan a gyömbérnek is megvolt a maga szerepe ebben a receptben és sokat adott volna hozzá, de... nem nekünk:)

  Nyammm, nekem is ez volt az első próbálkozás, de azt hiszem lesz még!

  Gerdi, a csirkeszárny nálunk sem a legmenőbb, de közbe változtatni kell:) Fincsi lehet mellből is!

  Illéskrisz, nahát, éttermi kaját készítettem?:)) Megkóstolnám milyen az enyémhez képest:))


 8. Panna Says:

  Hú, én nagyon szeretem a kínai konyhát, meg az ilyen finomságokat is, amit készítettél! :)