Emi
Két hétig egyedül voltam itthon és volt időm kitervezni, hogy mit is főzzek hazatérő kedvesemnek. Időközben beszereztem az Erdélyi Konyha Kalendáriumot, ami sokat segített nekem.
Próbáltam olyan ételekre koncentrálni, amivel nem foghatok mellé. Szeretni is fogja és sikerülni is fog. így alakult a menü:
Tejföles gombaleves, mert a gomba nálunk az egyik legnagyobb kedvenc, de levest bár sokszor ettem, még sosem készítettem.
Nyársacskák krumpliágyon. Az alaprecept az Erdélyi Konyha Kalendáriumból származik, de változtattam az összetételén.
Végül pedig a Welcome home csokitorta



Tejföles gombaleves

Hozzávalók:

25 dkg friss champignon gomba
1 kisebb fej fehér hagyma
2 cikk foghagyma
1 leveskocka
tejföl
liszt
só, bors



Elkészítés:
A hagymát és a foghagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megprítjuk, a gombár felszeleteljük és hozzáadjuk a hagymához, megszórjuk sóval és borssal. Amikor a gomba kissé már összeesett felöntjük vízzel, beletesszük a leveskockát, ha szükséges még megsózzuk, esetleg vegetát is tehetünk bele, majd hagyjuk, hogy a gomba készre főjön. Amikor megpuhult a gomba 3 nagy kanál liszet elkavarunk 5 kanál tejföllel és beleengedjük a levesbe állandó kavargatás mellett. Hagyjuk, hogy a leves kissé besűrűsödjön és máris tálalásra készen van.
El kell mondanom, hogy olyan levest rég nem főztem, ami ennyire ízlett páromnak és ilyen sokat evett belőle:)

Nyársacskák krumpliágyon



Hozzávalók:
4-5 nagyobb krumpli
fél kg sertéscomb
2 paradicsom
1 husos zöldpaprika
2 kis fej lilahagyma
1 szál fűszeres kolbász
25 dkg kisebb fejű friss gomba



Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben félig megfőzzük. Leszűrjük és beleszórjuk egy tepsibe.
A nyárshoz való összes hozzávalót feldaraboljuk és felhúzzuk a nyárspálcikákra, úgy, hogy hús mellé zöldég kerüljön. A kész nyársakat ráhelyezzük a kruplira, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és kevés szárított bazsalikommal, majd mehet 15-20 percre a sütőbe. Nagyon hamar megsűl.



Welcome home csokitorta


Hozzávalók:

A tésztához:
2 tojás
20 dkg margarin
1 csomag sütőpor
1,5 dl tej
fél bögre cukor
liszt amennyit felvesz, hogy tölthető legyen a tészta
2 nagy kanál kakaó

A krémhez:
1 csomag kakaós pudingpor
fél liter tej
1 csomag margarin
5 nagy kanál cukor
1 csomag cappuccino por
1 kanál kakaó

A diszítéshez:
1 csomag hideg csokis galzúr
1 tábla tejes csokoládé



Elkészítés:
A margarint kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Jó habosra kikavarjuk. Beletesszük a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd addig kavarjuk, amíg szépen egyneműsödik és sima tésztává válik. Kerek tortaformába töltjük és 35-40 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk és hagyjuk, hogy teljesen hűljön ki.
Közben a pudingot a tejjel és 2 kanál cukorral megfőzzük és időnkénti kavargatás mellett hagyjuk, hogy az is teljesen hűljön ki. A puha margarint kikavarjuk a cukorral, hozzátesszük a cappuccino port és a kakaót. Ezekkel szintén jól kikavarjuk. Amikor a puding kihűlt, óvatosan összekavarjuk a margarinos krémmel.
A tésztát két középen elvágjuk, megkenjük a krém felével, rátesszük a felső tésztalapot, arra ráhalmozzuk a maradék krémet. Legalább 1 órát várunk, hogy a krém megkössön, ezután elkészítjük és rátesszük a glazúrt.
A tejcsokoládét egy edényben gőz felett megolvasztjuk , egy habzsákba tesszük. Egy darab celofánt vagy fóliát kiterítünk az asztalra és ráírjuk a Welcome home feliratot. Fél óra alatt tökéletesen megkeményedik és óvatosan le lehet húzni róla a fóliát. A feliratot ráállítjuk a tortára még mielőtt a glazúr megkötne.

Sajnos a tortám nem lett olyan, amilyennek elképzeltem. Nem részletezném, látszik az rajta is. De hát, ha ronda is, legalább finom:))
4 Responses
  1. Ottis Says:

    Szerintem pedig csodás lett a torta és a felírat is jó ötlet!Finom ebéd, menüsor!


  2. Emi Says:

    Köszönöm, bár más képet nem mutatnék a tortáról:))


  3. Juci Says:

    Ez igen! Finom ebédet készítettél!
    Remek összeállítás!


  4. Emi Says:

    Köszönöm szépen!