Emi
Sonkában nem volt hiány idén Karácsonykor. Igaz, hogy az itteni kislányoktól megkaptam, hogy milyen az, hogy nincsen pulykánk, az kötelező Karácsonykor... tanul az ember:) Ellenben volt sült és csavart sonka. Mert, hogy itt a sonka is kötelező ám eme nagy ünnepen.

Sült sonka

Füstölt nyers sonkát vettem, ami eleve sós, tehát nem volt nagy dolgom vele. Kívülről sóztam, borsoztam, 3 cikk fokhagymát apróra vágtam és rászórtam a sonkára. A tetején levő bőrt keresztirányban kissé bevágtam. Alufóliába csomagoltam, tepsibe tettem, töltöttem alája 3 újjnyi vizet és 200 fokon 2,5 órát sütöttem. Az utolsó 10 percre kicsitottam a fólia tetejét, hogy a bőr kicsit megpiruljon.


Akkorra már minden készen volt, kaja, Karácsonyfa, ajándékok és olyan éhesek voltunk, hogy nyersen is megettük volna a sonkát. De nem kellett. Tökéletesre sült. Én ilyet még életemben nem ettem, el voltam ájulva tőle! Puha és omlós...


Kapros sonkatekercs


Hozzávalók:
15 szelet gépsonka
1 doboz krémsajt
fél doboz creme fraishe (helyettesíthető nagyon sűrű tejföllel)
5 dkg apróra reszelt cheddar sajt
1 cikk fokhagyma
kis csokor kapor
só, bors
néhány újhagyma szár vagy snidling

A krémsajtot, creme faishet a sóval és borssal jól elkavarjuk. A fokhagymát és a kaprot apróra vágjuk, a krémhez kavarjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és 15-20 percig állni hagyjuk, hogy a kapor és fokhagyma ízei szétterjedjenek. Ezután minden szelet sonkára teszünk egy jó nagy kanál krémet, szétkenjük a sonkalapon és felcsavarjuk. Középen átkötjük egy hagymaszállal vagy snidlinggel és néhány órára hüttőbe tesszük.
2 Responses
  1. Gizi Says:

    Csodálatosak azok a sonkaszeletek, na meg persze a tekercsek is. Csorog a nyálam a látványtól, és olyan, de olyan éhes lettem.:)))


  2. Emi Says:

    Köszönöm Gizi, nálad én is mindig megéhesedek:))