Emi
Nos, már ez is elmúlt. A nagy várakozás, készülődés, sok fáradtság, munka, majd az öröm, boldogság, a munka gyümölcse. Minden megvolt. Elröpült mint egy pillanat. Szerencsére sok szép emlék és néhány fotó megörökítette. Szerettem volna még többet, még jobbat, még finomabbat, de ennyi és ilyen sikerült, még így is különleges és egyedi volt ez az ünnep. És már nyakamon is a Szilveszter. Az is csak egy perc...
Nem minden a tervek alapján készült és bizony voltak rossz döntéseim is a menüvel kapcsolatban, de végül talán csak egy dolgot bántam. Hogy a tervezett habcsók helyett meggyes sütit sütöttem. Na de erről majd később.

Fantasztikus böff

Nálunk ez mindig nagyon bejön és mindig sikerül:)A recept a hagyományos, volt alkalmam megtanulni. Amíg kicsik voltunk mindig nekünk, a testvéremmel kellett összevágnunk a zöldségeket hozzá. A majonézhez pedig nekem kellett tölteni az olajat:)Nem is volt kérdés, hogy ennek ott kell lennie az ünnepi asztalon.
Krumpli, sárgarépa apróra, hozzá jó sok zöldborsó, só, bors, paprika, majonéz és most tejfölt is tettem hozzá. Az eredmény:Hústekercsek

Mindkettőt először készítettem. Hááát... nem ez lett életem fő műve. Az íze finom, de látványra...lehetett volna jobb.Őrölthúsból

Fél kg őrölthúshoz tettem 2 tojást, 1 kis fej apróra vágott hagymát, sót, borsot, paprikát, kevés szárított majorannát és egy tejben áztatott zsömlét. Mindezt jól összegyúrtam és olajjal megkent alufóliára simítottam. A közepére halmoztam apróra vágott gombát, zöldborsót, sárgarépát és kukoricát. Ezután felcsavartam a fóliába és megközelítőleg egy órán keresztűl sütöttem előmelegített sütőben.Nyakkarajból

A húst középen bevágtam úgy, hogy egy nagy szeletlegyen belőle, majd kicsit megpotyoltam, hogy kisűlhessen. Sóval, borssal megfűszereztem, majd megszórtam zöldborsóval, olivabogyóval és kockára vágott sajttal, szalámival. Ezután felcsavartam és fóliába téve sütőben megsütöttem.Töltöttkáposzta nélkül sem lehet Karácsony, de ezzel nem kellett foglalkozzak, összekészítve kaptam, csak meg kellett főznöm.

Ezután jöhettek a desszertek. Egyszerű és finom
KekszszalámiKissé mellélőttem a meggyes sütivel. Habcsókot akartam, de sosem készítettem és nem akartam kockáztatni. Nem lett rossz, de... jobb is lehetett volna.
Végül, mivel én nem vagyok nagy alkoholfogyasztó, valami finomságot akartam, ami nekem is ízlik. Lett belőle tojáslikőr. Nagyon egyszerű és annyira finom!
Hozzávalók:
5 tojás sárgája
25 dkg cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
kevés vanília eszenc
kevés narancs eszenc
fél liter tej
fél dl rum
2 dl vodka

A tejet odatettem forrni, közben a tojássárgákat habosra kavartam a cukorral és a pudingporral. Beletöltöttem a tejbe és folyamatosan kavargattam. Hozzáadtam az eszenceket, majd a rumot és a vodkát. Összeforraltam és hagytam kihűlni. Ezután üvegbe töltöttem és hüttőbe tettem.
Vendégeim és bizony én is szívesen kortyolgattuk.

Ez volt az idei Karácsonyunk gasztronómiai része. Összességében sikeres. Sok boldogságban volt részem idén, nem panaszkodhatok semmiért!
2 Responses
  1. Ottis Says:

    Mennyi finomság!


  2. Emi Says:

    Köszönöm, most már tudom, hogy jövőre lesz meg több is:)