Emi
A focaccia lapos, sütőben sűlt olasz kenyér/lepény, amit zöldfűszerekkel vagy egyéb feltétekkel szórnak meg. A pizzával "rokonnak" tartják, de nem azonosítják vele. Tálalható főétel mellé, pizza alapként vagy önállóan is fogyasztható.
Jó ideje szemeztem vele, annyi helyen és félét láttam, egyre inkább kívántam. Vacsorára készült, pont megfelelt a célnak.


Hozzávalók: 4 nagyobb darabhoz
25 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt
25 dkg fehér liszt
1 kanál szárított élesztő
0,5 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
1 teáskanál só
0,5 dl olivaolaj
2 dl langyos víz

spenótlevél
vöröshagyma
fenyőmag
pepperoni szalámi
füstölt sajt
olivaolaj



Az élsztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A kétféle lisztet a sóval összekavarjuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, az olajat, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a langyos vizet és 10-15 percig dagasztjuk (kézzel, ha nincs dagasztógépünk:). Olajjal kikent tálba tesszük, szintén olajjal megkent fóliával leterítjük és meleg helyen 1 órát kelesztjük. A megnőtt tésztát tenyerünkkel visszacsapkodjuk. Négy részre osztjuk a tésztát, először gombócot formálunk belőlük, majd óválisra, újjnyi vastagra nyújtogatjuk. Ráhelyezzük a sütőlapra, vagy amin majd megsütjük, leterítjük az olajas fóliával és még fél órát kelesztjük. Ezután mutatóújjunkkal megszúrkáljuk.

Én kétfélét készítettem, természetesen férfias változat is készült:) Egyszerre csak kettőt sütöttem meg, a többi tésztát kinyújtás nélkül a hüttőbe tettem.

Egyiket megszórtam spenótlevéllel, hagymaszeletekkel és fenyőmaggal, a másikra fenyőmag helyett került még szalámi és sajt.
220 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Kevés olivaolajjal lelocsolva tálaljuk.

Nem mondhatnám, hogy meglepően finom volt, de jót ettünk belőle és valószínű, hogy még másképp is ki fogom próbálni.



10 Responses
  1. Éva Says:

    Nagyon jól néz ki guszta! A tésztája nem száraz egy kicsit? Az íze biztosan finom volt a feltéttel együtt!


  2. Anazar Says:

    Remek feltétek!


  3. Zsuzska Says:

    Nagyon guszta! Nem volt nehéz bánni a tésztával? Azt olvastam valahol, hogy nagyon ragadós, nehezen kezelhető...


  4. Gizi Says:

    Nagyon guszta, és biztosan fincsi!!! Már én is jó ideje szemezek vele, de valamiért mindig elmarad.:)


  5. Seffer Lilla Says:

    Húú, azt hiszem beleszerettem...:)


  6. Kati Says:

    Én is szoktam készíteni aszalt paradicsommal, bazsalikommal, nagyon szeretjük:)


  7. Erika Says:

    hmmm de klassz!


  8. Erika Says:

    hmmm de klassz!


  9. teller-cake Says:

    Hogy te megint micsoda különlegességet mutattál! :-) Finom lehet!


  10. Emi Says:

    Éva, köszi. Nem volt száraz a tészta, talán a teljes kiőrlésű liszt miatt tűnhet úgy a fotón.

    Anazar, köszi!

    Zsuzsa, köszi. Egyáltalán nem volt nehéz bánni a tésztával. Akkor lenne ragadós, ha túl lágy, de kevés liszt hozzáadásával ez könnyen kiküszöbölhető!

    Gizi, nem érdemes halogatni, muszály megkóstolni:)

    Lilla, örülök a szerelmednek:) Akkor jöhet a kipróbálás!

    Kati, aszalt paradicsom és bazsalikom... nagyon jól hangzik!

    Erika, duplán is köszi:)

    Teller-cake, örülök, ha tudok különlegeset mutatni nektek! Finom tényleg!