Sonkában nem volt hiány idén Karácsonykor. Igaz, hogy az itteni kislányoktól megkaptam, hogy milyen az, hogy nincsen pulykánk, az kötelező Karácsonykor... tanul az ember:) Ellenben volt sült és csavart sonka. Mert, hogy itt a sonka is kötelező ám eme nagy ünnepen.
Füstölt nyers sonkát vettem, ami eleve sós, tehát nem volt nagy dolgom vele. Kívülről sóztam, borsoztam, 3 cikk fokhagymát apróra vágtam és rászórtam a sonkára. A tetején levő bőrt keresztirányban kissé bevágtam. Alufóliába csomagoltam, tepsibe tettem, töltöttem alája 3 újjnyi vizet és 200 fokon 2,5 órát sütöttem. Az utolsó 10 percre kicsitottam a fólia tetejét, hogy a bőr kicsit megpiruljon.
Akkorra már minden készen volt, kaja, Karácsonyfa, ajándékok és olyan éhesek voltunk, hogy nyersen is megettük volna a sonkát. De nem kellett. Tökéletesre sült. Én ilyet még életemben nem ettem, el voltam ájulva tőle! Puha és omlós...
Hozzávalók:
15 szelet gépsonka
1 doboz krémsajt
fél doboz creme fraishe (helyettesíthető nagyon sűrű tejföllel)
5 dkg apróra reszelt cheddar sajt
1 cikk fokhagyma
kis csokor kapor
só, bors
néhány újhagyma szár vagy snidling
A krémsajtot, creme faishet a sóval és borssal jól elkavarjuk. A fokhagymát és a kaprot apróra vágjuk, a krémhez kavarjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és 15-20 percig állni hagyjuk, hogy a kapor és fokhagyma ízei szétterjedjenek. Ezután minden szelet sonkára teszünk egy jó nagy kanál krémet, szétkenjük a sonkalapon és felcsavarjuk. Középen átkötjük egy hagymaszállal vagy snidlinggel és néhány órára hüttőbe tesszük.
Sült sonka
Füstölt nyers sonkát vettem, ami eleve sós, tehát nem volt nagy dolgom vele. Kívülről sóztam, borsoztam, 3 cikk fokhagymát apróra vágtam és rászórtam a sonkára. A tetején levő bőrt keresztirányban kissé bevágtam. Alufóliába csomagoltam, tepsibe tettem, töltöttem alája 3 újjnyi vizet és 200 fokon 2,5 órát sütöttem. Az utolsó 10 percre kicsitottam a fólia tetejét, hogy a bőr kicsit megpiruljon.
Akkorra már minden készen volt, kaja, Karácsonyfa, ajándékok és olyan éhesek voltunk, hogy nyersen is megettük volna a sonkát. De nem kellett. Tökéletesre sült. Én ilyet még életemben nem ettem, el voltam ájulva tőle! Puha és omlós...
Kapros sonkatekercs
Hozzávalók:
15 szelet gépsonka
1 doboz krémsajt
fél doboz creme fraishe (helyettesíthető nagyon sűrű tejföllel)
5 dkg apróra reszelt cheddar sajt
1 cikk fokhagyma
kis csokor kapor
só, bors
néhány újhagyma szár vagy snidling
A krémsajtot, creme faishet a sóval és borssal jól elkavarjuk. A fokhagymát és a kaprot apróra vágjuk, a krémhez kavarjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és 15-20 percig állni hagyjuk, hogy a kapor és fokhagyma ízei szétterjedjenek. Ezután minden szelet sonkára teszünk egy jó nagy kanál krémet, szétkenjük a sonkalapon és felcsavarjuk. Középen átkötjük egy hagymaszállal vagy snidlinggel és néhány órára hüttőbe tesszük.
Csodálatosak azok a sonkaszeletek, na meg persze a tekercsek is. Csorog a nyálam a látványtól, és olyan, de olyan éhes lettem.:)))
Köszönöm Gizi, nálad én is mindig megéhesedek:))