A recept teljes egészében Limara jól bevált fehér kenyere, szó szerint követtem... megérte! Kivéve a lisztet ( sima kenyér liszt) és az élesztőt (szárított).
Fehér kenyér sülés után
Öregtészta
Hozzávalók:
50 dkg fehér kenyér liszt
3 dl langyos víz
1 csipet cukor
1 csomag szárított élesztő (7g)
Fehér kenyér cserepesedve
A kenyér
Hozzávalók:
20 dkg öreg tészta
50 dkg fehér kenyérliszt (strong white bread flour)
2 tk só
1 csomag szárított élesztő (7g)
2 ek olaj
2,7 dl langyos víz
Fehér kenyér meggylekvárral
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd legalább 15 percet dagasztjuk. (Limara dagasztógéppel 20 percet dagasztotta, én kézzel dagasztottam és 15 percnél tovább már nem bírtam dagonyázni :) Hagyom kelni, 20 perc után kicsit átforgatjuk, majd újjabb 20 percet kelesztjük. Ezután lisztezett felületre borítjuk és formázzuk. Formázásról nagyon hasznos fotókkal ellátott leírást ad Limara, itt. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, 1 órát kelesztjük. 40 perc után 2 vagy három helyen, éles pengével bevágjuk. A sütőt 220 fokra melegítjük, a sütő aljába, egy edénybe forró vizet teszünk, ami majd gőzöli a kenyérkét. A kenyeret betesszük, 50 percig sütjük. Rácsra tesszük, hideg vízzel megspricceljük és hagyjuk kihűlni.
Félbarna kenyér a kelesztés végén
Tető nélkül sütöttem, mert a jénaimnak nincs teteje. A gőzölés talán nem volt elég. A kenyerem kicsit szerintem túl is sült, vastag lett a héja. Fényes egyáltalán nem lett, viszont legalább szépen cserepesedett. A cserepesedés titka nálam az volt, hogy alaposan bespricceltem hideg vízzel. Nem kezdett pattogni, ropogni, ahogy egyesek mondták, de kb fél óra múlva szép cserepes volt már.
Ízre nekünk nagyon bejött a mostanában megszokott, szeletelt, angol kenyérhez képest. Olyan otthoni bolti kenyér íze volt, ami ugyan nem is lenne nagy szám, de a mi esetünkben és az első igazi kenyerem esetében bizony az volt. Másnap teljes egészében fel is falta a férjem.
Mivel a fehér kenyérről teljesen leszoktunk és öreg tésztám is volt még, másodszor is próbálkoztam, ezúttal 30 dkg fehér és 20 dkg teljes kiőrlésű liszttel (strong stoneground wholmeal flour). Ránézésre pontosan olyan lett kívűlről (formázás terén még van mit tanulnom), viszont nem cserepesedett olyan szépen.
Lesz még kenyér! Büszkeségem! És remélem fejlődök idővel.
Félbarna kenyér belülről
Emi ezek nagyon szepek,de olyan bonyolultnak tunik,en tuti elrontanam valahol :D
Gyönyörűek, nagyon belejöttél már a kenyérsütésbe:)Az a meggylekváros szelet, de megenném most:)
Nem semmi. Nagyon jól néznek ki. Nálunk ez a mennyiség tuti nem fogyna el soha. :D
Emi!
Gratulálok nagyon szépséges kenyérkét sütöttél.
Nagyszerű! Köszöntelek az otthon kenyeret sütők klubjában! :-)) Nem tart sokáig és minden csínját- bínját ismerni fogod a házi kenyérsütésnek. És utána nem ízlik a bolti kenyér már. :-)) S ha hazamentek, gyorsan befűttetsz a kemencébe és már sül is az IGAZI kenyér! :-))
Gyönyörűek! Milyen szépen kicserepesedett!
Szofi, nem bonyolult! Persze úgysem lesz olyan mint Limaráé, de ha én képes vagyok rá, akkor te is! persze, ha van rá fél napod...
Trollanyu, 3 probálkozás után még nem mondanám, hogy belejöttem, de örülök, hogy végre belevágtam, nem bántam meg!
Lilla, köszi, mi sem vagyunk nagy kenyér evők, az első seperc alatt elfogyott, mert ugy-e újdonság volt, a második... már nem annyira gyorsan :)
Marcsi, köszönöm a dicséretet, nő a májam :))
Gionetta, nagyon kedves tőled, jó a klubban lenni :) Jó is lenne, ha már kemencében sütnék :))
Illéskrisz, köszönöm, büszke is voltam a cserepekre :))
Nagyon szép lett! Örülnék, ha ilyet tudnék!
Köszi Erika, persze, hogy tudnál ilyet! Én is elhittem magamrol hogy nem tudok, aztán tessék :)
Muszály voltam már benézni hozzád mert nagyon régen hallottam felőled! A kenyérkéd nagyon szép és nagyon finom lehetett! Látod csak elkezdeni nehéz:-)
I'm appreciate your writing skill. Please keep on working hard. Thanks for sharing.
clipping path