Íme a bizonyíték, hogy miért nem vagyok elragadtatva az itteni eperrel! Ha nem mondanám rájönnétek, hogy az a halvány piros(?) valami ott eper? Tuti nem! És higgyétek el, ízre is pont olyan mint színre. Semmilyen. azért én meg-meg kívánom, mert látványra, illatra mégiscsak eper. Aztán jön a csalódás újra és újra. Ezt a pohárkrémet olyan sokáig készültem megcsinálni, hogy már álmomban is azt láttam. Katasztrófa volt. Az epret megmostam és megsárgult a víztől. Én meg annyira akartam, hogy majd sírva fakadtam, hogy nem tudom elkszíteni. ezek az álmok...:) Másnap végre belevágtam. Nem lett sárga az eper, de piros sem. Azért finom volt, leszámjtva, hogy hiányzott az eperíz belőle.
Az ötletet az Otthon ízei blogon találtam és elsőre beleszerelmesedtem még akkor is ha nálam valami egészen más lett belőle.
A zabpelyhet sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, lelocsoljuk a mézzel vagy syruppal és 3,4 percre sütőbe tesszük, hogy megpiruljon. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Az epret és a mangót külön péppé turmixoljuk. A mascarponet simára kavarjuk a cukorral. A poharak alját megszórjuk a mézes zabpehellyel, majd mangó, mascarpone, eper rétegek következnek és ismét zabpehely. Addig folytatjuk a rétegezést míg a poharak megtelnek. A tetejét egy kiskanál mascarponevel és zabpehellyel diszítjük. Néhány órára vagy éjszakára hüttőbe tesszük.
Finom, könnyű desszert, akár ebéd után, akár csak úgy, mert megkívántuk.
Szerettem volna Verus desszertes játékára jelentkezni ezzel az alkotással, de a fotók nagyon nem megfelelőek (és így éjszakába hajolva nem találok retusáló programot), meg aztán az eper miatt ízre sem volt annyira tökéletes, mint elképzeltem és megálmodtam:) Így a játékra majd valami mást találok ki, valami olyan gyümölccsel ami az Angliai éghajlaton is ízletes, vagy ha import is, de legalább finom legyen!
Az ötletet az Otthon ízei blogon találtam és elsőre beleszerelmesedtem még akkor is ha nálam valami egészen más lett belőle.
Hozzávalók: 2 pohárhoz
40 dkg eper
1 mangó
12,5 dkg mascarpone
1 ek cukor
fél marék zabpehely
2 ek folyékony méz vagy golden syrup
A zabpelyhet sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, lelocsoljuk a mézzel vagy syruppal és 3,4 percre sütőbe tesszük, hogy megpiruljon. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Az epret és a mangót külön péppé turmixoljuk. A mascarponet simára kavarjuk a cukorral. A poharak alját megszórjuk a mézes zabpehellyel, majd mangó, mascarpone, eper rétegek következnek és ismét zabpehely. Addig folytatjuk a rétegezést míg a poharak megtelnek. A tetejét egy kiskanál mascarponevel és zabpehellyel diszítjük. Néhány órára vagy éjszakára hüttőbe tesszük.
Finom, könnyű desszert, akár ebéd után, akár csak úgy, mert megkívántuk.
Szerettem volna Verus desszertes játékára jelentkezni ezzel az alkotással, de a fotók nagyon nem megfelelőek (és így éjszakába hajolva nem találok retusáló programot), meg aztán az eper miatt ízre sem volt annyira tökéletes, mint elképzeltem és megálmodtam:) Így a játékra majd valami mást találok ki, valami olyan gyümölccsel ami az Angliai éghajlaton is ízletes, vagy ha import is, de legalább finom legyen!
Sajnos ezek a kényszer érett epreknek közel nincs olyan aromájuk, int a szabad földön, napsütötte társaiknak. Semmilyen ízélményt nem hagynak maguk után, maximum dekoratívak. Attól függetlenül a pohár krémed nagyon guszta!
Az ízét sajnos nem tudjuk zsűrizni, úgyhogy Verus játékára is mehetett volna.
Mutatós és nagyon finomnak tűnő desszert a hozzávalók alapján.
És nem olyan rosszak ám a fotók!
Én megértem a haragod:) Én is bosszús vagyok az itteni epertől, bár tegnap sikerült egy finomabb fajtából venni....de sajnos olyan finom nem lesz mint a hazai...Azért nekem nagyon tetszenek ezek a desszertek!:)
Nagyon guszta lett ez a pohárkrém, nekem is küldhetnél...:)
Szia, Emi!
Az ugynevezett Cheddar-epret keresd, feletek is biztos lehet kapni, ha mashol nem, a kisebb zoldsegboltokban.
Sajnos, az ara altalaban duplaja a masiknak, viszont az ize es a szine tenyleg "igazi"!
(en zoldsegboltban dolgozom:)
http://timetocraft.co.uk/?p=1726
Illéskrisz, ezek már szabadföldön termő eprek, csakhogy a napfényben van a hiba. Szerintem legalábbis. Az ízélmény pedig abszolút negatív, de mégsem bírom kihagyni, folyton próbálkozok:)
Marisz, nagyon kedves vagy, köszönöm a bátorítást!
Erika, jobban kell igyekeznem a keresésben, hátha nekem is sikerül finomra találni. Már kaptam is tippet!
Lilla, örülök, hogy tetszik. Jobb ha te készítesz, finom hazai eperből:)
Mariann, nagyon köszi a tippet, jólesik mikor valaki tanácsot ad ebben az "idegen" világban. Keresni fogom! Köszi!!!
Annyira nem rosszak ám ezek a képek, nyugodtan nevezhetsz velük! Sőt, abszolút kipróbálós a recept a leírtak és a látvány alapján!!! :-))
Emi! Ez csuda jól néz ki! Húú, de fincsi lehet... :P
Sajnállak, hogy nem sikerült igazi finom epret enned :( Azért a desszerted így is guszta!
Mondomén! Semmi sem lesz olyan, mint otthon. De nálunk az per, ha süt a nap, még tényleg nagyon finom ízű és a színe is eperpiros. Az álmokat nem szabad feladni! Ezért (is) gratulálok a művedhez!
Teller-cake, köszi a bátorítást, nagyon jólesik, de én mégsem vagyok annyira megelégedve vele:)
Gabriella, neked is köszi, azért finomnak finom volt...
Panna, köszi, még próbálkozok a kereséssel, hisz hallom még ezután lesz itt igazi eperszezon. Ki tudja. Bár napsütés nélkül...
Gionetta, tiszta igazad van! Minden téren. Nem adom én fel, kutatok, próbálkozok. Te meg szerencsés vagy az eperrel meg napsütéssel:)
Emikém, angol eper ide vagy oda, én azért bekanalaznék ebből egy-két pohárkával :)