Emi

 Karácsonyra! Végre én is belevágtam a készülődésbe, tervezésbe. Megvan már a lista és a bevásárlás, na meg az eslő apró is elkészült. Az édesek mellé ugy-e kell valami sós is, pedig az nem az én asztalom. Tavaly egy gyors paprikás, sütőporos pogácsát sütöttem, ami nem volt ugyan rossz, de...  Idén, mivel kevés az időm sütögetésre, be kell osztanom rendesen és időben nekifogni. Megláttam az Édességrajongók oldalán a Facebookon, hogy valaki sós receptet keres és jöttek is az ötletek. Milyen kapóra jött nekem :) Itt is az eredmény. Egy jó nagy dobozzal. Biztosan jut mindenkinek belőle, akinek kell! Köszönet a receptért a Bodzablog írójának! Biztosan fog még nálunk asztalra kerülni.



Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
3 tk só
25 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás
napraforgó mag
szezámmag
paprika


Elkészítés:
A lisztet, sót és sütőport összeszitáljuk és összevegyítjük a reszelt sajttal. A puha vajat felkockázzuk, a liszthez adjuk a 2 tojás sárgájával együtt. Alaposan elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára hüttőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen 3-4 mm vasatgságúra nyújtjuk és a széleit egyenesre vágjuk. A tojást felverjük és megkenjük vele a tésztát. Én pizzavágóval vágtam vékony sávokra, de akinek van derelyevágót vagy akármit használhat... Tetszés szerinti hosszúságú és szélességű csíkokat vágunk, majd megszórjuk ízlés szerint. Nálam napraforgó mag, szezámmag és paprika került rá. Sütőpapirral bélelt tepsire rakosgatjuk őket és 180 fokos sütőben (légkeveréses) 10perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben kóstolgatjuk, kedvencet választunk belőle (nekem mind az, páromnak a paprikás a nyerő), majd eldobozoljuk Karácsonyra. Naponta kóstolással leellenőrizzük, hogy rendben vannak-e :)



 Még rendben vannak és igyekszek minimálisra csökkenteni az ellenőrzések számát:) Annyira gyorsan készen lett, a munkáim közötti szünetekben született meg. Fele a hüttőben éjszakázott, de nem haragudott érte, ugyanolyan finom lett. Nagyon hálás vendégváró falatkák lesznek szerintem. A tésztában levő sajt különös ízt ad neki. Nekem kicsit sósnak tűnik, gondolom a sajt miatt, legközelebb kevesebb sót teszek bele. Összességében csak ajánlom minden bizonytalankodó háziasszonynak, aki gyors, sós ropogtatnivalóra vágyik.
A fotók nem lettek igazán karácsonyiak, bár készült egy sor abból is, de nem nyerték el a tetszésemet, úgyhogy előkaptam a dobozt és kattintottam néhányat. És jobbak lettek mint a tervezettek...








7 Responses
  1. Gerdi Says:

    A sós nálunk sem maradhat el. Nagyon szeretem rágcsálni, jobban, mint az édeset.
    Én nem látom a hozzávalókat, csak fehér keret van. Csak nekem?


  2. Erika Says:

    Nálam nem készülsz sós:) Ezek viszont nagyon csinosak lettek. Kellemes készülődést Nektek is és Boldog Karácsonyt!:)


  3. teller-cake Says:

    Jó kis recept! Zárd le jól a dobozt, nehogy elfogyjon Karácsonyig! :)


  4. trollanyu Says:

    Jó recept, nálunk is elmaradhatatlan a finom sós nasi. Elkészítettem ám a spanyol babos csirkédet, csak képet nem tudtam készíteni, de isteni volt, köszi szépen:) További jó várakozást, sütögetést.)


  5. Emi Says:

    Gerdi, kell kis sós is a rengeteg édes mellé:) Javítottam, remélem mostmár látszanak a hozzávalók!

    Erika, régebben nálam sem készültek, de belejöttem:) Köszönöm szépen, Nektek is Boldog Karácsonyt kívánok!

    Teller-cake, lezártam, napok óta felé sem néztem :)

    Trollanyu nagyon örülük, hogy ízlett a babos csírke és sajnálom, hogy nem láthatom fotón. De lényeg, hogy tetszett!


  6. Gerdi Says:

    Köszönöm, Emi, most már látni:-)
    Kívánok Nektek boldog, békés karácsonyt!


  7. Gabriella Says:

    Finom kis sós nasi... :P