Emi


Íme a sokak által kritizált Pavolva-, meringue- vagy habcsók tekercs. Nem Pavlova, mert ugy-e az torta... nem meringue vagy habcsók, mert ugy-e az teljesen ki van szárítva. Ráadásul még tekercs is. Nagy fejtörés a kritikusoknak és őszintén megmondom, hogy unom már, hogy egyesek meg akarják mondani, hogy mi az amit én sütök vagy főzök. Tudjátok mit? Hogyha én citromkrémes tojáshabtekercsnek akarom elnevezni azt amit saját magam készítettem, akkor hadd legyen az! Amit te készítesz, én meghagyom, hogy nevezd ahogy akarod, de nekem is engedjétek meg.
Nah, ez csak egy kis bevezető volt. Régóta szemezek ezzel a tekercssel, most pedig a Coffeinmentes blog Facebook oldalán elém táruló fotó nem hagyott többé békén. Muszály volt! Emma kedves volt és ideadta nekem a receptet, bár neki nem nagyon ízlett, ez engem nem tántorított el, hisz imádok minden habcsókosat. Köszönet neki a receptért!


Hozzávalók:
4 tojás fehérje
20 dkg cukor
1 ek kukorica liszt
1 ek ecet
1 ek vanília esszenc

fél üveg lemon curd



Elkészítés:
A tojásfehérjéket majdnem teljesen keményre verjük, majd hozzáadagoljuk a cukrot folyamatos verés közben. Amikor a cukorral együtt kemény habot kaptunk, akkor kicsidenként beleszórjuk a kukorica lisztet, majd a vanília esszencet és az ecetet is. Gyönyörű fényes, kemény habot kapunk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen belesimítjuk a habot. 30-40 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, néhány percet hagyjuk állni, majd egy másik sütőpapír lapot ráterítünk és  erre ráfordítjuk a hablapunkat. Az alsó papírt pár perc múlva óvatosan lehúzzuk róla. A megmaradt papírral együtt melegen feltekerjük és hagyjuk kihűlni. Végül letekerjük, megkenjük a (nálam kész, de aki ráér és házit akar, egyszerűen elkészítheti) lemon curddel. Újra feltekerjük és néhány órára hüttőbe tesszük. Forró késsel nagyon szépen szeletelhető.


Észrevételek és benyomások: Nekem ismét csak nagyon ízlett. Azzal együtt, hogy kismillió hibája volt. De hát első... majd javjtgatok rajta. Gyönyörű volt sülés közben, ahogy felnőtt és áradozott az illata... hmmm. Kicsit féltem a felcsavarástól, de az a rész nagyon könnyen ment. A probléma ezután következett be: letekerésnél 2 helyen teljesen eltörött. Pedig puha volt... Szerencsére jól megvolt már alakulva, megkentem és alaposan visszacsavartam. Csak nem hagyom veszni. Nem látszanak vészesen a törések, szeletelésnél sem volt gond és hát ez amúgy is az a fajta süti, amit kiskanállal kell enni, mert ragacsos és maszatolós. 
Alig hasonlít az Emma által feltett fotóhoz, nem lett olyan egybenálló és  nem is barnult meg a teteje, hanem tűrésnél jól megrepedezett. Azt is el kell mondanom, hogy nagggyon tömény lett. Azt hiszem kicsit eltúloztam a lemon curd vastagságát benne:)  És maga a lap is sokkal vatagabbnak tűnik. Sebaj, mind elfogyott, szerettük nagyon. Legközelebb (mert tuti lesz) más töltelékkel próbákozok. Talán nem édes tejszínhabbal és valami ízesítéssel? Összességében nyerő lett, a szépségén még dolgozok:)




9 Responses
  1. Erika Says:

    Szerintem is mindegy minek nevezzük:) Én nem vagyok se pavlova se meringue se habcsók stb rajongó de ezt még én is megkóstolnám!:)


  2. mellissina2 Says:

    Teljesen mindegy hogy néz ki,ami egyébként jól néz ki,nincs ennek semmi baja,akinek nem tetszik nem eszik belőle,nekem viszont tetszik!Ügyes vagy,a tekeréssel mi a gond semmi!!!!Egy bátor pillanatomban elkészítem.Ami habcsókos jöhet!


  3. Csilla Says:

    Ez nagyon guszta! Imádom a habcsókos sütiket, főleg, ha ragacsos, és maszatolós. :D, bár a lemon curd-ot csak hallomásból ismerem, biztosan nagyon fincsi lett.


  4. Blogkonyha Says:

    Különleges sütemény! Nagyon guszta! Boldog Új Évet!


  5. trollanyu Says:

    Nekem nagyon tetszik, szuper ötlet és a neve is jó:)


  6. teller-cake Says:

    Szuper lett! Képzeld, én is próbálkoztam egyszer egy Pavlova-tekerccsel, de befürödtem vele... Most talán újra próbálom! :)


  7. Emi Says:

    Erika, örülök, hogy tetszik, de nem merem remélni, hogy ízlene is... Még nekem is túl tömény volt :)

    Mellissina2, örülök, hogy megtetszett és remélem eljön a bátor pillanat! A tekeréssel az lett a baj, hogy két helyen is teljesen eltörött a tekerés mentén. De szerencsére a lemon curd "összeragasztotta":)

    Csilla, ragacsos és maszatolós. Csak kiskanállal ajánlom:) A lemon curd igazán finom, aki szereti a citromot.

    Illéskrisz, nagyon köszönöm, én is kívánok boldog Új Évet, sok sütést-főzést!

    Trollanyu, köszi!

    Teller-cake, megértem, nekem is voltak nehéz perceim, de mivel nem adom fel könnyen úgy is megmentettem, hogy egy adott pillanatban 3 sávban állt a hablapom:))


  8. Gizi Says:

    Nagyon szépséges!! Nagyon ügyes vagy, hogy belemertél vágni. Én még soha nem próbáltam feltekerni a habcsókot, de tuti kipróbálom.(reménykedem hogy nekem is sikerülni fog)

    Boldog Új Évet Kívánok!!


  9. Szofi Says:

    Hú, én de szeretem a lemon curdöt is meg a pavlovát is, ezt imádnám, de tuti nem tudnám feltekerni!Én még egy piskótát se tudok normálisan feltekerni, nemhogy habcsókot :D Nagyon ügyi vagy és boldog új évet :)