Emi


Máris elmúlt a Karácsony! Néha annyira hiábavalónak érzem a napokig tartó készülődést. Főleg a mi esetünkben, hogy ketten vagyunk. Napokig sütök, főzök, aztán ott nyomja a hüttőt a sok kaja és nem kell senkinek. Hipp-hopp, el is múlt az ünnep, alig voltunk itthon, de hát milyen lenne az, ha nem készülnék Karácsonyra? Készültem rendes háziasszonyhoz illően és most már csak az maradt hátra, hogy megmutassam nektek is a jobban sikerült műveket. Na meg valami módon eltűntetni a maradékokat...

Ez a gyönyörű keksz látványra teljesen elvarázsolt, amint megláttam a fotót a Facebookon. Gyorsan utána is néztem Marka boszikonyhájában és elmentettem a Karácsonyra elkészítendők listájára. Néhány nappal az ünnep előtt el is készült. Egyszerűen, gyorsan és finomra sikerült. Köszönet a receptért, biztosan máskor is megsütöm majd.


Hozzávalók:

25 dkg liszt
20dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
fél narancs héja
csipetnyi só
baracklekvár
szeletelt mandula


Elkészítés:
A lisztet egy tálba mérjük, belevegyítjük a porcukrot, sót, narancshéjat és elmorzsoljuk a kockákra vágott puha vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat és egynemű tésztává gyúrjuk. Nagyon könnyen kezelhető, nem ragacsos vagy kemény tésztát kaptam belőle. Műanyag fóliába csomagolva fél órát hüttőben pihentetjük. Ezután diónyi gombócokat csipegetünk belőle, sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, újjainkkal ellapítjuk és mutató újjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe. Mokkáskanálnyi baracklekvárt teszünk a mélyedésekbe és mandulaszeletekkel diszítjük a tetejét. 170 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni a tepsiben, mert forrón nagyon törékenyek, összetörhetnek a kiszedésnél.



A Marka receptjéhez képest annyit változtattam, hogy kihagytam a tonkababot és narancslekvár helyett barackot használtam. Megjegyzem, hogy Marka a Tésztavarázs című Michel Roux könyvből sütötte meg a páte sablée alapreceptet ehhez a kekszhez. Igazán finom, omlós keksz sült ki belőle. Puha, törékeny, elegáns finomság. Mindenki imádta aki kóstolta. Sajnos történt vele egy kis balesetem. Eldobozoltam és feltettem egy hüvösebb pólcra a nagy napig. Mivel a polc nem állt teljesen egyenesen, egyszer csak bummm és doboz a földön. Mivel annyira kis törékenyek, hiába, hogy a doboz nem nyílt ki, de eléggé összetörtek, megviselődtek a kicsikék. Annyira, de annyira forrt a méreg bennem. Főleg, hogy nemcsak ez az egy süti, hanem 3 másik is ugyanígy járt... Azért elfogyott :)
9 Responses
  1. IsaBella Says:

    Nagyon guszta és elérhetők a hozzávalók is! Én is elmentettem! :)
    BÚÉK


  2. trollanyu Says:

    Nagyon kis finom keksz, már én is kiszúrtam Markánál:) A karácsonynak igazából tovább kéne tartani, legalább 1 hétig:) Adjunk be petíciót:)


  3. teller-cake Says:

    Óh, én igazán szívesen elugrom hozzátok segíteni a maradékok eltüntetésében.....de csak ha kapok ilyen kekszet is! ;-)))


  4. Marka Says:

    Nagyon szép lett, baracklekvárral is tuti finom:-)


  5. Emi Says:

    IsaBella, tényleg egyszerűen elkészjthető és fincsi:) Örülök, hogy neked is megtetszett!

    Trollanyu, teljesen igazad van. Bár nekem így is nagyon összefolyik a Karácsony, Új Év, túl sok, de a készülődés... pff...

    Teller-cake, gyere csak nyugodtan. Még a kekszből is van néhány :))

    Marka, köszi! És köszi a receptet, ötletet!!!


  6. Erika Says:

    Ügyes vagy, és hát szerintem ezzel sokan így vagyunk. Férjem 7 órán át állt a konyhában, mire elkészült a sonka és pulyka is...és kb. 20 perc alatt elpusztítottuk:) Kellemes Új Évet Emi!


  7. mellissina2 Says:

    Nagyon finom lehet,és a képek is nagyon elegánsak!!


  8. Gabriella Says:

    Finomságos kis kekszek...

    Boldog új évet kívánok Emi! :)


  9. Emi Says:

    Erika, 7 óra... pfff... 20 perc... hahaha:))

    Mellissina2, nagyon köszönöm!

    Gabriella, köszi, nincs maradék, el is fogytak végre :)