Emi


Vagy tart, vagy pite, vagy kinek hogy tetszik. Receptem szerint ez "tart", de összetétel alapján én inkább quiche-nek nevezem. A tegnapi termés. Nyamm volt a javából!


Hozzávalók: 23cm átmérőjű formához
1 csomag kész tészta (shortcrust pastry)
15 dkg nem füstölt bacon
1 cukkini
1 hagyma
1 cikk fokhagyma
2 tojás
1,5 dl tejszín (single cream)
reszelt mild cheddar sajt
oliva olaj
só, bors


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piteformát kibéleljük a tésztával, villával megszúrkáljuk és sütőbab hiányában fóliát teszünk bele és megtöltjük babbal. 12 percig sütjük majd a fólia segítségével kivesszük a babot és további 5 percig sütjük majd kivesszük a sütőből. Levesszük a sütő hőfokát 170 fokra. A hagymát felaprítjük és a forró olajon addig pirítjuk, amíg kezd megpuhulni. Hozzáadjuk a felcsíkozott bacont, aprított fokhagymát és összesütjük. A cukkinit felszeleteljük, a hagymához adjuk és addig pároljuk, amíg kezdi elveszíteni a nyers színét. A tojásokat felverjük, hozzákavarjuk a tejszínt és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sóval viszont vigyázni kell, mert a bacon magában is sós. A cukkinis egyveleget a tésztára rakjuk, elegyengetjük és ráöntjük a tojásos keveréket. Bőven megrakjuk a tetejét a rezselt sajttal és 20 percig sütjük. Ezután a sütőt visszaállítjuk 200 fokra és további 5 percig, vagy addig sütjük amíg a sajt kezd megpirulni. Magában, vagy salátával, forrón tálaljuk.



Már készítettem quichet néhányszor és sosem csalódtam benne. Még anyukáinkat is elkápráztattam vele, amikor meglátogattak minket. Tehát bevált eledel minálunk. És az a jó benne, hogy előre tervezett hozzávalókkal, vagy hüttőtartalom szerint variálható. Ez mondjuk nem lett nekem nagyon gyorsan elkészíthető, mert hogy a hozzávalókat külön is meg kellett készíteni, de nem megbánós, nagyon ízletes lett. A bacon különleges íze és a cukkini... nem is kellett hozzá egyéb. Friss uborka és paradicsom salátával tálaltam, amit balzsamecettel ízesítettem... újra csak nyammot mondok:)
8 Responses
  1. Éva Says:

    Meglepődtem az új blogarculatodon, nagyon jól néz ki! Guszta nagyon ez a nyammos étked ! Kész tészta, de melyik tésztára hasonlít vajas, vagy rétes nem ismerem ezt a szót amit írtál! Nagyon finom lehet ezekkel amit rápakoltál.


  2. Seffer Lilla Says:

    Hmmm, nagyon guszta, most megennék egy szeletkével...:)


  3. Kati Says:

    Emi, ez erősen jól néz ki:) Pont az én ízlésemnek való:)


  4. Erika Says:

    Jöhet ez is, én is nagy quiche imádó vagyok!:)


  5. Emi Says:

    Éva, köszi a dicséretet! Igen, a vajas tésztáról lenne szó:)Tudom, egyszerű házilag is elkészíteni, de időnként még jobban jön ha készen ki is van nyújtva...:)

    Csilla Andi (Lilla?) guszta bizony, biztosan ízlene neked is az a szeletke:))

    Kati, köszi, örülök, hogy ízlésedre valót látsz nálam:)

    Erika, hát lehet ezt nem szeretni? Párom nem szereti az omlettet ezért így rejtem bele a tojásokat:) És szereti:))


  6. Panna Says:

    Tényleg nyamm- nyamm! :D


  7. zsuzsi Says:

    Ez quiche, mert tojasos a toltelek, a tart tolteleke minden mas.


  8. Emi Says:

    Üdvözöllek nálam Zsuzsi! Köszönöm a kedves felvilágosítást, én is tisztában vagyok vele, hogy mi is az a quiche! Mivel egy angol nyelvű magazinban "Bacon and courgette tart" néven találtam a receptet, bátorkodtam megemlíteni, hogy mindenki tetszése szerint nevezi meg az általa főzött ételeket. Én is...