Emi


Rég nem voltam itt, de most valami olyat hozok, amit megéri megmutatni és elkészteni is. Főleg azoknak, akik szeretik a tömény csoki ízt. Ez a mousse (és aki szerint ennek magyarul más a neve, az mondja csak nyugodtan úgy, én így hívom!) ugyanis nem édes, de annyira tömény és ízzel telt. hogy néhány kanálkánál többet nem tudtunk egyszerre enni belőle. Bár a fotókon eléggé tejcsoki színe van és azt hinnénk az íze is olyan, neeeem, ez nem olyan. Inkább az étcsoki felé hajlik, bár abból egy csepp sincs benne. Viszont van egyéb...

 

Hozzávalók: 4 személyre

15 dkg csoki (plain)
2 tojás
3 ek cukor
1 ek kakaó
4 ek desszertbor (az eredeti recept szerint konyak)
4 ek presszó kávé
csipetnyi só
2 dl tejszín habbá verve
reszelt csoki a diszítéshez



Elkészítés:

A csokit gőz felett (vagy mikróban) felolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra kavarjuk. Belekavarjuk a kakaót, desszertbort vagy konyakot) és a kávét. Hozzáöntjük a meleg csokit és alaposan összekavarjuk. Érdekes volt, ahogy a meleg csoki és tojásos massza hatott egymásra:) Nem kell megijedni, csak kavarni. Mixerrel sokkal egyszerűbb. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük és beleforgatjuk a masszába. Ezután a tejszínhabot is belevegyítjük egy fakanállal vagy habverővel, amíg egyenletessé nem válik a massza. Tetszés szerint pohárba rakhatjuk, vagy hagyhatjuk abban a tálban és majd dermedés után fagyikanállal is adagolhatjuk. Minimum 2 órát hűtőben hüttjük. Reszelt csokival diszítjük.


 


Nos, így néznek ki az összetevők és az elkészítés. Igazán nem bonyolult és még zselatin sincs benne, mint általában a mousseokban. Csuda finom volt csak tényleg túl tömény. A csoki-kakaó-desszertbor-kávé kombinációt a tojáshab és a tejszínhab nem tudta eléggé megszelidíteni számomra. Persze aki az étcsokit szereti az ezt is imádni fogja. Én legküzelebb talán tejcsokival vagy legalább fele-fele arányban tej- és plain csokival (ezt sem tudom magyarul...:) fogom készíteni.
12 Responses
  1. Gerdi Says:

    Hát ez olyan, aminek a látványára összefut az ember szájában a nyál! De megkóstolnám, s meg sem állnék a kóstolónál:-)


  2. Névtelen Says:

    Hú, nagyon szép lett! Én sem állnék meg a kóstolónál.:)


  3. Anazar Says:

    Itt is csurog a nyál!!


  4. Blogkonyha Says:

    Emi! Ez fantasztikus, borral és kávéval... maga a csábulat!


  5. gionetta Says:

    Csábul, csábul, közben még fogyni kéne.:) nagyon jól néz ki, nekem bejönne!


  6. Gabriella Says:

    Ezt tényleg mindenképpen meg kellett mutatnod. Már csorog is a nyálam. :)


  7. Erika Says:

    Nagyon szeretem én is, guszta a képeken! :)


  8. Emi Says:

    Köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat! Igazán hálás desszert, mert garantáltan nem kell egy hordónyi belőle, néhány kanálka és máris elég:)


  9. Szofi Says:

    Emi, ez nagyon-nagyon guszta,én tuti letolnék egy pohárral:)
    De a plain chocolate az a tejcsoki, nem?Mert az ét az a dark!


  10. Emi Says:

    Köszi Szofi, örülök, hogy tetszik. A plain chocolate nem a tejcsoki, az a milk chocolate. Ez valahol a kettő között van, de magasabb a kakótartalma, 40% fölött, míg a tejcsokié 30% körüli. A plain chocolate sütni-főzni való csoki:)


  11. marisz57 Says:

    Tehát a plain csokoládé a főzőcsokoládé?
    sosem tudtam vele mit kezdeni, ha a recept főzőcsokoládét írt. De mostmár tudom, és ezután figyelem a feliratot.
    Jó pap is holtig tanul...
    Nagyon klassz a desszerted, könnyen elkészíthető, gyors éps finom!


  12. Emi Says:

    Mistery solved! Titok megfejtve! Köszönöm Marisz! Plain csoki = Főzőcsoki