Emi
Szépségversenyt ugyan nem nyerne és a kialakulási története is nagyon kalandos, de az ízlelőbimbóimat igencsak megmozgatta, ezért megér egy bejegyzést. Túrógombócra régóta vágyok és túróhiány ide vagy oda, csak idő kérdése volt, hogy mikor találok ki rá egy alternatívát (ahogy a vargabélessel is tettem). Az eset adta magát csak észre kellett vennem. Mindig "semi skimmed" tejet veszek, ami a leírás szerint kevesebb, mint 2% zsírt tartalmaz. Nos mit szóltok mire elég ez? Otthon tanultam, hogy ha már majdnem összemegy a tej, akkor főzzük fel, kevés ecettel futtassuk össze és szűrjük le. Kihűlve remek gombóc készíthető belőle. Vita tárgya lehet az is, hogy ez mennyire tehéntúró, meg az is, hogy 2% zsírból mi jön ki? Otthon természetesen házi tehéntejjel volt ez alkalmazva. Azért mégsem hagyok veszni 2 liter lejet! 30 dkg "túró" lett belőle... És igenis finom!
Ha már a túró kalandos, akkor a gombóc is legyen az. Ötleteket keresve leltem rá erre az édes tejfölben sült gombócra és nem tudtam kiverni a fejemből. A Mindmegettén találtam rá, köszönet érte a szerzőnek!
Természetesen változtattam rajta és kinézetre sem lett olyan szép, mint az ott, még sütőben sűlő szépség, de ízre szerintem vetekedett vele. Legalábbis nagyon finom volt.

  

Hozzávalók:
A gombóchoz:
30 dkg tehéntúró
3 ek joghurt
1 marék búzadara
1 marék zsemlemorzsa
5 dkg cukor
1 marék mazsola
1 tojás
1 ek vanília kivonat
1 ek citromlé

A szószhoz:
1 nagy pohár tejföl
1 tojás
3 evőkanál cukor
1 ek vanília kivonat

A morzsához:
1 ek vaj
kis marék zsemlemorzsa
2 ek barna cukor


A gombóchoz a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és néhány órára hüttőbe tesszük, hogy a dara és a morzsa megduzzadjon. Ezután nagyobb gombócokat formálunk belőle és egy kivajazott jénaiba helyezzük őket. (Nekem ebből az adagból 9 gombóc született.) A szószhoz a tejfölt elkavarjuk a tojással, cukorral, vaníliával és leöntjük vele a gombócokat. 200 fokon addig sütjük, amíg a gombócok színt kapnak és a tejföles keverék megszilárdul.
Amíg sűl elkészítjük a morzsát. A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a morzsát és a cukrot. Kavargatva aranybarnára pirítjuk, majd tálalásnál ezzel  megszórjuk a gombócokat.

 

Bevallom tartottam tőle, hogy milyen lesz, a túró miatt is, meg látszólag sikerült kissé túlsütnöm is. De annyira finom volt, hogy legközelebb is csak annyit változtatnék rajta, hogy a tejföles keverékbe meg a morzsába kevesebb cukrot tennék, mert így igencsak édesre sikeredett.
10 Responses
  1. Seffer Lilla Says:

    Nekem nagyon tetszik, most lenne itthon túró, neki is állnék. Így holnapig várat magára, akkor nyit legközelebb a bolt a faluban...:)


  2. trollanyu Says:

    Nagyon klassz, imádnám:) Ki is fogom próbálni. A hamis túrógombócot még nem próbáltad? Nagyon finom, ízre teljesen túró, mi szeretjük.


  3. Erika Says:

    Ügyes vagy és leleményes. Nagyon finom lehet, én is imádom a túrógombócot, meg is hoztad hozzá a kedvem:)


  4. Szofi Says:

    Óóóó, de rég ettem én is, nagyon tuti ez a tejfölben sült változat :)


  5. Blogkonyha Says:

    Érdekes recept, ki fogom próbálni! Jól hangzik! :o)


  6. Gizi Says:

    Már többször hallottam erről a fajta túrógombócról, de eddig valahogy nálam kimaradt. Most viszont pótolni fogom, és kölcsön is kérem a receptedet. Szerencsére itt adott a túró, így egyszerűbb lesz az elkészítése.


  7. gionetta Says:

    Ejj, de helyes kis gombócok! :-)) És naggyon, de naggyon remekül hangzik. Ezt fogok legközelebb készíteni, ha túrógombócra vágyom. Az itteni túró is amolyan laza keverés. Hátha alkalmas rá. :))


  8. Emi Says:

    Lilla, nyitott már a bolt?:) Igencsak finom, megéri kipróbálni!

    Trollanyu, köszönöm, nem próbáltam a hamis túrógombócot, de utánanézek, megmozgatta a fantáziámat:)

    Erika, próbáld ki tejfölben sütni, talán kevésbé édesen. Nekem bejött:)

    Szofi, tényleg tuti, nálam tuti nem ez volt az utolsó. Fejlesztem még:)

    Illéskrisz, fejlesztésre nyitva áll, kisérletezni vele érdemes!

    Gizi, kiváncsi leszek nagyon, ha elkészíted mit hozol ki belőle:)

    Gionetta, örülök, hogy megtetszett. Ha nálam ebből a magam faragta túróból sikerült, akkor neked is menni fog azzal a laza keverésűvel:)


  9. Panna Says:

    Hát elég régóta szemezek én is a túrógombóccal, mondjuk nem a túró hiánya miatt... Nagyon guszta lett a Tiéd!


  10. Gabriella Says:

    Igencsak felkeltetted az érdeklődésemet ezzel a tejfölös túrógombóccal... ;-))