Emi
Néhány héttel ezelőtt. Dupla szülinapot. Nagy volt a tervezés, készülődés, hisz nem nagyon van tapasztalatom vendégségek lebonyolításában. Nem volt ez nagy parti, 6 személyre kellett készülnöm. Mindenkitől leérdeklődtem ki mit szeret, nem szerettem volna meglepetéssel találni szembe magam, kinek jó az? Nekem ugyan nem sok időm jutott az ünneplésre, inkább sütöttem, főztem, el is fáradtam rendesen, de megérte, szép hétvégénk volt. És remélem, hogy mindenki így érezte:)

 
 Az ünnepeltek: Magdi és Alex

Most pedig jöjjön az ünneplés ideillő része.
Ebédre étvágygerjesztőként, vagy inkább csillapítóként, amíg elkészül a főétel, padlizsánkrémet készítettem. Merthogy ki az az erdélyi aki azt nem szereti (és nem csak)? Viszont nem a hagyományos kenyérrel vagy pirÍtóssal tálaltam, hanem breadstickssel, ami nagyon népszerű itt. Fotó nem készült róla.
Főételünk gombás-baconös indiai pácban érlelődött csirkenyársak voltak grillen sütve. Köretnek ropogós, sütőben sült paprikás krumpli volt. Tzatzikivel tettem érdekesebbé az amúgy nem különösebben izgalmas menüt és salátát kínáltam mellé.  Receptet nem írok ezekhez, a leirással nagyjából el is mondtam mindent, de mutatom képekben is.




Én a konyhában


Gombás-baconös indiai fűszerezésű csirkenyársak


Ropogós, sütőben sült paprikás krumpli


Tzatziki


Saláta


Terítéken az ebéd

Két ünnepeltnek két torta készült, természetesen a tavalyihoz képest most saját gyártású. Magdinak, akinek nagyon köszönöm, hogy testvérével együtt meglátogattak minket, meglepetésként készült a mangós-epres torta. Szívem csücskének tejszínhabos-csokis tortát találtam ki, mert sem az édes, sem a gyümölcsös nem nagyon a kedvence. Eltaláltam.


Mangós-epres és csokis-tejszínhabos torta

Hozzávalók: a piskótához:
2 tojás
7,5 dkg cukor
1 ek vanília aroma
2 ek olaj
7,5 dkg liszt
1 kk sütőpor

2 ek kakaó
1 ek kávéesszencia

Ezek az adagok egy piskótalaphoz  valók. 3 lapot sütöttem, 2-őt vaníliásan és 1-et kakaós-kávésan.
A tojásokat  a cukorral habosra kavarjuk. Én kézi turmixot használtam és addig vertem, amíg jó kemény krémes-habos massza lett belőle. Belekavarjuk a vaníliát és az olajat, majd a  sütőporral elvegyített lisztet. Kerek tortaformába töltjük és 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Még egyszer megismételjük ugyanezt, majd a harmadikba pluszba még beletesszük a tésztába a kakaót és a kávéesszenciát. Ha nem akarunk annyit mérni, akavarni, egyszerre is elkészíthetjük a 3 adagot.
A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindegyiket kétfele vágjuk.
Közben elkészítjük a töltelékeket.

 

Hozzávalók: a mangós-epreshez
1 mangó
25 dkg mascarpone
1 ek porcukor
6 dl tejszín
eper

A mangót megtisztjtjuk, magjától elválasztjuk és leturmixoljuk vagy pürésítjük. A mascarponet kikavarjuk a porcukorral. A tejszínt kemény habbá verjük és belekavarjuk a mascarponet és a mangót. Vigyázzunk, hogy  a hab legyen jó kemény, mert a mangó ellágyíthatja a krémet. Veszünk egy tortalapot, megkenjük a krémmel, megrakjuk felszeletelt eperrel, feledjük egy lappal - krém - eper - lap. A tetejét és az oldalát ugyancsak ezzel a krémmel vonjuk be, majd tetszés szerint eperszeletekkel diszítjük.  

 

 

Hozzávalók: a csokis-tejszínhaboshoz
20 dkg étcsoki
2 dl tejszín

3 dl tejszín

A darabokra tört csokit a tejszínnel gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk majd hagyjuk teljesen kihűlni. Hülés közben nagyon kellemes állagú, sűrű csokikrémet kapunk.
A 3 dl tejszínt habbá verjük, ezzel töltjük meg a tortát, és minden lap között lecsorgatjuk kevés csokikrémmel. Alul- felülre kakaós tortalap kerül, középre pedig a vaníliás. A kihűlt csokikrémmel bevonjuk a tortát és fehér diszítő cukormázzal egyszerűen diszítjük.


 A tortákba természetesen csúszott hiba, amit lehet csak én láttam, éreztem, hisz megvolt az elvárásom velük szemben:) Ez a tészta egy számomra újfajta recept szerint készült és amint megláttam tudtam, hogy én pont ilyent akarok a tortáimhoz. Puha, fluffy, könnyű, tökéletes. És az is. Bizonyos esetekben. Sima tejszínhabbal, vagy más könnyű krémmel, azonnal fogyasztva tényleg tökéletes. De ha nehezebb krémet használunk, mint pl nálam a csokikrém, amit a bevonáshoz használtam... szinte vághatatlan. Annyira könnyű és puha, hogy a kés inkább nyomta, mint vágta. Ez ízben semmit sem rontott ugyan rajta, de engem zavart esztétikailag a felvágásnál. Azért érdemes kisérletezni vele, és én már meg is tettem az előző bejegyzésnél a muffinnal, nagyon finom lett.

Nos így telt a mi ünnepünk. Kicsit más, mint az angoloké, amolyan hazaias és hadd említsem meg, hogy a vendégeink is hazaiak voltak, tehát jöhetett volna akár, töltött káposzta, miccs és hasonlók. Mindenki örült volna neki. De én azt meghagytam a hazalátogatáshoz:)




13 Responses
  1. Erika Says:

    Hú de guszta minden! Szép kis party volt!:) 2 torta egyszerre, nagyon szépek lettek, ügyes vagy!


  2. teller-cake Says:

    Jajj de kár, hogy én nem voltam a meghívottak között... :-) Szuper kis partit rendeztél!


  3. Csilla Says:

    6 személyre készülni is izgalmas, meg persze fárasztó is. :) Nagyon remek menüt állítottál össze igazán kitettél magadért. :) Ó, istenem és milyen fiatalok még!! :)))


  4. Kati Says:

    Isten éltesse az ünnepelteket:) Nagyon kitettél magadért, magatokért:)
    Egyszer írtam neked, hogy a Párom álma is Anglia, London, na most összejött a dolog, 4.-én indul Londonba, sajnos én egyelőre maradok, előttem még egy államvizsga és egy II-es fokozati vizsga.


  5. Seffer Lilla Says:

    Csodaklassz dolgokat készítettél, nekem is jöhetne belőle...


  6. Gabriella Says:

    Szuper ebéddel készültél, és nagyon jól néznek ki a torták is! :P


  7. Éva Says:

    Az ünnepelteknek utólag is boldog szülinapot!Nagyon fincsi dolgokat tálaltál fel. Tortából is szívesen elfogadnék egy szeletkét!


  8. Szuper menü, fincsi torták! Mennék hozzád vendégségbe :)


  9. Szofi Says:

    Hűűű de ügyi vagy, ennyi mindent sütni-főzni!Nagyon guszta lett minden!!Egy epres-mangós torta rendel a szülinapomra :)


  10. Blogkonyha Says:

    Kiváló menüsor, remek ételek! Én is elüldögéltem volna az asztalnál... :o)


  11. Panna Says:

    Nyelek nagyokat, nagyon gusztákat készítettél! :) Boldog szülinapot az ünnepelteknek! :)


  12. trollanyu Says:

    Klassz partit rendeztetek, az ételek is igazán finomak, ügyes vagy Emi:) Bárcsak én is a 25. szülinapomat ünnepelném:)


  13. Emi Says:

    Köszönöm a dicséreteket mindenkinek, igazán jól estek! Az ünnepeltek nevében is köszönöm a jókívánságokat. Igen, fiatalok még, de nekünk már ez is sok:))

    Kati, emlékszek, hogy mondtad, nagyon örülök, hogy megvalósul az álma. London csodás tud lenni ha turista vagy. Én már sokszor voltam, de mindig tud újjat mutatni. Bár ottlakni azért nem szeretnék!