Emi
Sosem voltam diétázós fajta. Nem kellett. Esetleg hízókúrának vettem volna hasznát. A jólét viszont sokmindent kihoz az emberből:) Először is azt, hogy meghízlal. Aztán meg azt, hogy akkor most kezdjünk bele valami jó kis diétába, amellyel gyorsan, könnyen ledobjuk a plusszot. Esetemben mindössze 2kg-ról volt szó. Hisz végre ide is elért a nyár. Nem csak úgy fokozatosan, hanem egyik nap még fagyás, másnap 28-30 fok. 2 kiló ugyan még egy ruhaméretet sem változtat rajtam, de én azt akartam, nekem az az ideális. Ráadásul itt van ez a szuper könyv, ami annyira motiváló és bátorító és még hétvégén bűnözni is lehet... Legyen. Tele energiával belevágtam.
A könyv mondhatni izgalmas, amire elértem a végére, teljesen beleéltem magam, alig vártam, hogy bevásároljak hozzá. Részletezném mitől is annyira motiváló, de... megmaradok inkább a gasztronómiai rész kifejtésénél. A lényeg, hétfő reggeltől péntek estig szigorúan be kell tartani a könyv diétára vonatkozó részét, ami nem is tűnik egyáltalán szigorúnak, még így, miután az első hetet végigcsináltam, sem. Napi 3-szori étkezés és 1 tízórai, 1 uzsonna. Napi 5 pohár zöld tea ajánlott és legalább óránként egy pohár víz. Megéhezni nem nagyon lehet. Persze azt és annyit kell enni, amit a könyv ír. Ez egy nagyon részletesen kidolgozott táplálkozási terv, változatos, izgalmas és vannak benne olyan receptek, amelyek megállnák helyüket külön bejegyzésként is. Az étkezésen kívül részletes tornagyakorlatok vannak minden napra, kihagyhatatlanul! Nagyon egyszerű és mégi minden izmot megmozgató, nem több, mint napi 15 percet igénybe vevő mozgás. Ajánlott a napi 10.000 lépés lejárása, amelybe minden egyes lépés beleszámít felkeléstől lefekvésig.
Mi is maradt még ki? Ja persze, a hétvégi szünet! Ebben a 2 napban nincs program, nincs diéta, de vannak szabályok: A gyomrunkat tápláljuk, ne az agyunkat! Legyenek egészséges választásaink! Mértékletesség! Vagyis jöhet az a csokis muffin de nem az egész tányérral:)
Első 3 napot élvezettel csináltam végig. Nem volt nyafogás, kifogás, félrelépés, semmi édesség. Büszke voltam magra. A napi 5 zöld teát 2-3-ra csökkentettem, de hamar rájöttem ez sem jó. Régóta iszok napi 1-et de időnként az is rossz érzéseket kelt bennem. 4-dik nap már kicsit nehezebb volt és az volt az érzésem, hogy inkább hízok. A hasam folyton nagy volt, bár nem éreztem, hogy fájna. Csak pusztán, mint amikor meghízok... Előjött a hiszti, a depresszió, a türelmetlenség, a mindjárt mindent földhözvágok érzés. Lassan érlelődni kezdett bennem, hogy ez így nem jó. Főleg úgy nem, hogy közben páromnak rendesen főztem a megszokott, imádott ételeket. Kitartottam, végigcsináltam az első hetet úgy, hogy már eldöntöttem nincs tovább. Pénteken méretkezés. Fél kiló minuszba. Ennyit igér a könyv. 1 kilót ha közben más, keményebb testmozgást is napiasan végzünk.
Tehát möködik, müködne, ha keményebb lenne az elhatározás. Ez a diéta nem az a fogyjunk gyorsan sokat féle. Hanem inkább a fogyjunk le lassan és tanuljunk meg úgy táplálkozni, hogy ne szedjük vissza. Sok türelmet, kitartást és tanulást is igényel. Tanultam belőle ez alatt a rövid idő alatt is. Hogy mit miért és hogyan. Mindenre van magyarázat. És azt is tudom már, hogy fogyó- és hízókúra között nagyon vékony a határ. Ha nem vigyázol, pont az ellenkezőjét érheted el.

Mégis miért adom fel? A 2kg miatt. Meg a sütés-főzés-evés iránti szeretetem miatt. Úgy érzem a 2kg belefér és nem éri meg állandóan rosszkedvű lenni emiatt. Nem fogom megvonni magamtól teljesen azokat a dolgokat amelyeket imádok. Lesz süti és desszert és minden amit kívánok. Csak mértékkel. Ha nagyon le akarok fogyni, azt meg tudom tenni ilyen szigorúság nélkül is. Ez a fellángolás jó próba volt, most már tudom, hogy ha csak betegség nem kényszerít rá, többé nem lesz! Ezzel az elhatározással már hűl életem első Pavlovája a sütőben és holnap a legnagyobb élvezettel fogok egy szeletet megenni belőle!

Végül itt van néhány fotó, alátámasztásképpen, hogy miket is ettem a héten. Mindenről nem készült, általában időhiány miatt... Kicsit soknak tünik a hal, de csak véletlen:) Volt sovány sertéskaraj és szendvics is.

Reggeli:

 
Kavart tojás rántotta grillezett paradicsommal, pirítóssal


 
Zabkása banánnal, eperrel

Ebéd:

 
 Nicoise-stílusú saláta

 
 Fűszeres, marinált csirkefalatkák rizzsel, zöldborsóval, édes csili szósszal

 
 Főtt csirkemell avokádós, fenyőmagos, mazsolás salátával

 
 Héjában sült krumpli kalóriaszegény majonézes tonhallal

Vacsora:
 
 Grillezett lazac kuszkuszal, brokkolival

 
 Lazacos, lencsés, öldborsós, nagyon finom saláta

 
Zöldségleves és paradicsomos szardínia zöldborsós rizzsel.









7 Responses
  1. Erika Says:

    Emi, engem is érdekelne ez a könyv!:) Nekem és 2 kg-t kéne ledobni, szerintem a legnehezebb:)


  2. Emi Says:

    Erika, Amazonon simán megkapod, de könyvesüzletekben is szerintem. Én The Works-ba leltem rá. Helen Foster: The weekend-off diet: Diet Monday to Friday and loose weight. Itt van a link is az Amazonról: http://www.amazon.co.uk/The-Weekend-off-Diet-Monday-Friday/dp/0600612465


  3. Erika Says:

    Köszi Emi! Megnézem!:) De igazad van, ahogy írod, hogy nem éri meg rosszkedvűnek lenni, inkább mértékkel mindent. Nekem is kicsit sok lenne a napi 5 zöld tea...:-)


  4. trollanyu Says:

    A régi skót főnököm is ezt csinálta és működött neki, igaz, hogy állandóan úszni és kondizni is járt mellette. Nagyon finomakat eszel és teljesen egészséges mind:) A Pavlovát várom, hogy miylen lett. Szép hetet nektek:)


  5. marisz57 Says:

    Az én fiam is eredményesen fogyókúrázik úgy, hogy szerveink biológiai óráit veszi figyelembe az étkezés,és ivás szempontjából.És napi rendszerességgel tornázik. Este 6 után már nem eszik, de még mozog egy kicsit, nyáron kerékpározik, télen fut.


  6. Emi Says:

    Erika, vissza a jól bevált hullámvasút módszerhez:) Ha úgy látom többet felszedtem mint kellett volna, akkor majd visszafogom magam:)

    Trollanyu, akkor más is csinálja! Tényleg finomak voltak az ételek, de én úúúgy szeretek azt enni amit megkívánok:) Nemsokára jön a Pavlova is!

    Marisz, millió módszer van. Ha megtaláljuk azt ami beválik és szívesen csináljuk, az nagyon jó!


  7. Panna Says:

    Nekem is tetszik amiket ettél. Na meg pont tegnap hisztiztem én is, hogy fogynom kellene. Mondjuk én nem vetettem be semmilyen diétát. Csak igyekszem nem degeszre enni magam és persze mellette napi 45 percet tornázok. Remélem összejön a fogyás :)