Emi
Ha újdonságokról van szó, akkor általában vevő vagyok rá. Főleg, ha olyan valamiről van szó, amit már "illett" volna kóstolni. A pulykacomb szerintem ilyen. Arra sem emlékszem, hogy pulykahúst ettem volna, arra igen, hogy mindig féltem a pulykáktól:)
Szép példányokat találtam, csak úgy kínálták magukat és akkora volt, hogy egyet nem is tudtunk ketten megenni. Semmi speciálisat nem terveztem belőle, csak simán megsütni, ha lehet jó ropogósra. A ropogós része sántított kicsit, mert a bőr még így is túl zsíros volt belülről. Viszont, hogy megmaradjon a "crispy" az ebédünkben, sütöttem, hozzá ropogós krumplit. És jóóóó ropogósat:)

 

Hozzávalók: 2 személyre
1 pulykacomb
5-6 krumpli
só, bors, paprika
provencei fűszerkeverék
fokhagyma por
oliva olaj
zsemlemorzsa

 

A combot megmossuk és a fűszerekkel bemasszírozzuk, majd hagyjuk 2,3 órát állni. (Én ezt az állós lépést általában kihagyom, sosincs annyi időm vagy nem gondolkodok előre. Tény, hogy nem hiábavaló, sokkal finomabb lesz. Most sikerült beütemezni:) Ezután egy tűzálló tálba helyezzük, kicsit meglocsolva oliva olajjal, lefedjük vagy lefóliázzuk és menhet is a sütőbe, 220 fokon 80 percre. 60 perc után levesszük a tetejét és hagyjuk megpirulni.  Tűzpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e, ha nem még pár percet hagyjuk.
A körethez a krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és enyhe sós vízben félig megfőzzük. Ezután kevés olajjal meglocsolunk egy tepsit, ráöntjük a leszűrt krumplit, kevés sóval ízesítjük és jó alaposan megszórjuk zsemlemorzsával. Óvatosan összevegyítjük, hogy a krumpli ne törjön össze, majd ha nem jutott mindenhova zsemlemorzsa, akkor még szórunk rá. Elegyengessük a tepsin és 20-25 percet forró sütőben sütjük. Időnként megmozgathatjuk, hogy minden oldalán egyenletesen ropogósra sűlhessen. Ízlés szerint salátával vagy savanyusággal tálaljuk.


Még mutatnom kell valamit:) Hétvégén ezzel a szuper könyvvel gazdagodtam:



Úgy érzem tényleg gazdagodtam, mert bár iszonyúan olcsón jutottam hozzá, amint átlapoztam, már kezdtem is előről. Nme tudtam betelni vele. A nemzetközi gasztronómia nagyjai közül 6 ország van kiemelve, csupa olyanok, akik megérdemlik, akik valóban sokat nyújtanak gasztronómia terén. Francia-, Spanyol-, Görög- és Olaszország, valamint Mexikó és Kína. Ugy-e nem nagyon kell részletezni, hogy ezekben a konyhák mivel is gazdagítják a gasztróvilágot?  Mégis megemlítek egy-egyet: quiche, paella, görög saláta, pizza, fajita és a kínai kaja általában. Mindezek nagy nevek, bár eléggé elterjedtek, sokak számára nem újdonság.
Minden fejezet előtt rövid leírás az ország gasztronómiájáról, jellegzetességeiről.

 

 Sok érdekes recept, színes, csodás fotókkal, elkészíthető ételekkel, lépésről lépésre való leírással, ami bizony nagy segítség lehet pl a chimichanga elkészítéséhez. De van benne pizzatészta és házi tagliatelle recept is, amelyeknek én szintén nagy hasznát veszem. Imádom ezt a könyvet, ezzel tötöttem pár napom szabad óráit a héten:)


8 Responses
  1. Éva Says:

    Azt hittem nem jó helyen járok, megváltozott a blogod ruhája? Nagyon jó lett, vagy csak én vagyok figyelmetlen? Ez a pulykacomb nagyon guszta és finom lehetett! Igaz még pulykahúst talán darálva ettem eddig. Nagyon jó kis könyvet sikerült venned! Jó sütögetést és minél több finomságot próbáljál ki !


  2. Erika Says:

    Nagyon guszta! Mi talán karácsonykor ettünk pulykacombot, férjem sütötte. Ez is jó szaftosnak néz ki. Nem száradt ki. Tegnap meg darált pulykahúsból csináltam lasagne-t:) Jó ez a könyv, süssél-főzzél minél többet belőle és mutasd is be!:)


  3. trollanyu Says:

    Szuper a comb, bár combot ezer éve nem ettem, nálunk mindenki a mellet szereti. A könyv nagyon jól néz ki, forgasd örömmel és majd hozd a fincsi ételeket:)


  4. Hobbychef Says:

    Én szeretem a pulykacombot, bár tényleg "emberes".


  5. Gizi Says:

    Nagyon finom!!! Egyik kedvencünk a sült pulykacomb, és bizony mi sem győzünk rá egyre, olyan nagyok tudnak lenni. A szárnya is nagyon finom, szaftos, érdemes azt is kipróbálni. Szuper az új könyved, nagyon várom a sok fincsi receptet.:)


  6. Szofi Says:

    Emi, ezt a krumplit ki kell próbálnom, szégyen vagy nem,én még nem hallottam ilyenről,hogy zsemlemorzsával szórjuk be és úgy sütjük. De a crispy cuccokat én is imádom úgyhogy ki kell próbálnom:)Nagyon guszta a husi is!!!!


  7. Seffer Lilla Says:

    Nagyon tetszik az ételed, most meg is kívántam!


  8. Emi Says:

    Éva, igen, átöltöztünk, ledobtuk a téli ruhát, hátha segít meghozni egy kis meleget:) Köszi szépen, tényleg finom volt és a könyvből majd igyekezek hozni az újdonságokat:)

    Erika, jó, ha a férjed ilyen finomságokat készít, főleg ünnepekkor jól jön a segítség:) Tényleg nem száradt ki egyáltalán. Jönnek majd a finomságok:)

    Trollanyu, igen, több, a mell mint a combrajongó:)) Hozom majd!

    Hobbychef, nem baj ha emberes, senki nem éhezik mellette:)

    Gizi, örülök, hogy újra jöttél hozzám és, hogy nálatok is kedvenc a pulykacomb! Érkeznek majd a könyvből a finomságok!

    Szofi, próbáld ki bátran! Fűszerezd kedved szerint, nem hiszem, hogy csalódsz majd benne. És egyáltalán nem szégyen, így (is) tanulunk nem?

    Lilla, adnék belőle, ha nem fájna a fogad:)