Emi
Igencsak megkedveltük a kekszeket, arról nem is beszélve, ha zabosak. Ez a zab nagyon különleges, rendkívül finom ízt tud adni. Így elkezdődött a sorozatgyártás:) Elsőre lekvárral töltött kekszeket sütöttem, most meg itt van ez a finomság. Az ötlet és a recept nagy részét is a  Rozmaring&Csokoládé blogról kölcsönöztem. Amint ott megláttam, tudtam, hogy ez lesz a következő. És íme, itt van:

 

Hozzávalók: kb 30 db kekszhez
5 dkg zabpehely
10 dkg liszt
10 dkg barna cukor
2,5 dkg kókusz
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg vaj
1 ek méz
fél narancs féja és leve
1 tk vaníliaaroma
2-3 ek tej

A vajat feltesszük alacsony lángon olvadni, majd hozzáadjuk a mézet és kicsit összemelegítjük. Levesszük a tűzről és hozzáakavrjuk a narancslevet valamint a vanília aromát.  A lisztet, zabpelyhet, kókuszt cukrot, sót, szódaport és narancshéjat egy tálban összevegyítjük.  Erre ráöntjük a vajas szirupot és összeggyúrjuk. Kevés tejjel hígítjuk, hogy összeálló, de gyúrható masszát kapjunk. Annyi tejet teszünk bele, amennyi ehhez szükséges. Diónyi darabokat szaggatunk a tésztából, tenyerünkben megformáljuk és ellapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakva 180 fokon 15 percet sütjük. 1 evőkanál mézet elkavarunk egy kevés narancslével és ezzel lekenjük a még forró kekszeket. Hagyjuk kihűlni őket.

 

Nagyon ízes, finom kekszek lettek, igazi csemege. El is tünt seperc alatt. Alig maradt idő fotózásra:) Amit talán legközelebb másképp csinálok, kevesebb cukrot teszek bele. A cukorral, mézzel és még lekenve is... nagyon édes volt még nekem is, pedig imádom az édeset. Vagy lehet kezdek leszokni róla? Bárcsak így lenne! De az édességről nem is próbálok leszokni, esetleg a túlzott cukorról. Páromnak egyetlen panasza az volt rá, hogy elfogyott... És tudta, hogy hétvégéig már nem lesz újjabb adag.

8 Responses
  1. Erika Says:

    Hú de jó! Én is imádom:)


  2. Éva Says:

    Nagyon finom lehet, guszta!


  3. Gerdi Says:

    Ilyen fincsi kekszek láttán mindig elhatározom, hogy én is sütök, legyen mire rájárni. Aztán többnyire maradok az elhatározásnál:-)


  4. Panna Says:

    Pont zabpelyhes keksz receptre vadászok, csak én áfonyával szeretném ízesíteni. Mentve ;)


  5. NYAMMM Says:

    Istenien csalogatóak ezek a kekszek:)


  6. trollanyu Says:

    Szuper:) Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy üresek a kekszes dobozok:) Jó kombináció, kipróbálandó:)


  7. marisz57 Says:

    Ezt feltétlenül kipróbálom!


  8. Emi Says:

    Erika, látom nálad is a zabkekszeket:))

    Éva, köszi szépen:)

    Gerdi, én is így voltam vele, amíg egyszer meg nem sütöttem. Azóta nincs megállás:)

    Panna, örülök, hogy tetszik, áfobyával is nagyon finom lehet!

    Nyammm, az is, igazi rájárós darabok:)

    Trollanyu, nálad mindig van finomság, úgyhogy nem hiszem annyira hiányzik a keksz:)

    Marisz, örülök, hogy tetszik! Megéri kipróbálni!