Emi
Ez nehéz szülés volt! Nem volt valami termékeny időszakom, sőt, egyáltalán nem készült a konyhámban semmi olyan amit megmutathattam volna. Remélem vége, bár ki tudja. Hétvégén azért alkotok:)
Ráadásul ismerős ugy-e az érzés,  amikor nagyon igyekezel és nagyon jó benyomást akarsz kelteni, akkor pont nem sikerül valami? Vagyis nagyon rosszul sikerül. És a legpechesebb az, hogy csak akkor derült, ki, amikor már javíthatatlan volt a dolog. Így történt, hogy baráti látogatásra mentünk, először, és valami nagyon finomat akartam sütni, mégis olyat amit már készítettem, tehát ne legyen próba-szerencse. A fehércsokis-ricottás pite valamint a húsvéti csokis-ricottás pite alapján szerettem volna, ezuttal epres változatban készíteni egy desszertet.  Ránézésre gyönyörű volt,  epres-ricottás krémmel és sok sok tejszínhabbal a tetején. Felvágáskor, amikor már mindenki a finom sütit várta... úgy folyt a krém a tejszínhab alatt, mint egy... turmix:((  Nem kell ugy-e részleteznem hogy éreztem magam?

Hétvégére nagyjából kihevertem, főleg, hogy ez a fahéjas csigám nagyon nagyon jól sikerült. Mostanában csigával kelek és fekszek. Na nem evéssel, hanem gondolatban. Lassan beleőrülök annyira kívánom enni is meg sütni is a kelt csigát. De ma már nincs menekvés. Délutánra az a program. Addig meg itt van ez a péntek reggeli gyors, kelesztés nélküli csiga Lúdanyótól, ami lehetne dán fahéjas csiga is, de kicsit kénytelen voltam változtatni rajta, ezért nem nevezem annak...

 

Hozzávalók: kb 15 nagy csigához
A tésztához:
40 dkg  liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só

A töltelékhez:
5 dkg  cukor
5 dkg barna cukor
2 teáskanál fahéj

A tetejére:
2 ek barna cukor
1 kk fahéj
2 ek tej

 

A vajat felolvasztjuk és langyosra hüttjük. A tésztához összevegyítjük a lisztet, cukrot, sót, sütőport, szódabikarbónát. Ehhez hozzáadjuk a vajat (meghagyunk belőle 3 evőkanálnyit), a tejet és tejszínt. Gyors mozdulatokkal összevegyítjük, majd gyúrjuk, de csak pár pillanatig, amíg összeáll. Egy nagyon kellemes állagú tésztát kapunk, épp csak annyira kemény, hogy nem ragad. Kiborítjuk egy lisztezett felületre és fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a megmaradt vajjal és megszórjuk jó vastagon a töltelékhez szükséges fahéjas cukorral. Jó szorosan feltekerjük és cérna segítségével másfél cm vastagságú szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, lekenjük a cukros-fahéjas-tejes keverékkel és 220 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Kicsit féltem tőle, mert joghurt híján tejszínt használtam (ezért sem mertem dán fahéjas csigának nevezni), másrészt meg... túl egyszerű volt, hogy nagyon finom legyen:) DE, csak ajánlom bárminek! Tegnap délelőtt sütöttem és ma délután is még mindig változatlanul finom. Kivéve, hogy már nem langyos:)
És tanultam egy nagyon jó technikát: a cérnával való felvágást. Hogy ez micsoda találmány:) Eddig mindig ellapultak a csigáim felvágás közben, bármilyen éles is a kés. Így meg... csodásan kerekek maradtak. Gondolom sokan ismeritek ezt a technikát, nagyon egyszerű módszer, fázisfotó nálam sajnos nem készült, de Jadenél, ebben a bejegyzésben nagyon jól látszik, hogyan kell csinálni.
Piknikezni, kirándulni, délutáni uzsonnának vagy akár tartalmas reggelinek egy kakaóval, kávéval, tökéletesen megfelel.  Bártan mondom, hogy fél óra alatt kész és 5 perc mulva már fogyasztható. Kakaósan is ki fogom próbálni!

Befejezésként, ebben az egyáltalán nem nyári melegben, de itteni viszonylatban már második napja jó idő van, néha süt a nap és 12-14 fok körüli a hőmérséklet, eperturmix, tiszta eper és tejből. Plussz a pöttyök:))

9 Responses
  1. Zsuzska Says:

    DE jó kis reggeli ez... Fahéjas csiga és eperturmix... Hmm... :-)


  2. teller-cake Says:

    Fenségesen néznek ki! Mentettem is, megsütöm a gyerekeknek valamikor vacsira, egy pohár tejjel tuti mennyei lesz! :-)


  3. Gabriella Says:

    Én is csigamániás vagyok. :) Eddig ezt a tésztareceptet nem ismertem, de tetszik > főleg, hogy kelesztés nélküli. Tehát ez egy gyors változat. Mentem és nyam-nyam. :P


  4. Seffer Lilla Says:

    Csuda klassz recept. Ilyen meg sajnos előfordul, de azért gondolom megettétek így is a sütikét...:)


  5. Kati Says:

    Nagyon szépek lettek:)


  6. trollanyu Says:

    Nagyon ügyes vagy:) Nálunk is pont csiga készült, egy teljesen új tésztából, holnap felteszem. Itt is a fahéjas csiga a menő, a párom azt szereti, a gyerekek meg a kakaósat.


  7. Erika Says:

    Szerintem ne legyél szigorú magadhoz, ha nem sikerül puff neki, az igyekezet számít. Meg attól még hogy valami nem túl dekoratív lehet nagyon finom:) Ezt tapasztalatból mondom ám. Viszont ezek a csigák nagyon mutatósak és tetszik a pöttyös háttér is! Nálunk is ma sütött a nap egy kicsit és már 11 fok is lehetett...:)


  8. Panna Says:

    Cukik a pöttyök :) A csiga meg erre gurulhatna :)


  9. Emi Says:

    Zsuzsa, köszi, tényleg reggelinek is nagyon elmegy:)

    Teller-cake, örülök, hogy ennyire megtetszett, remélem a gyerekek is szeretni fogják:)

    Gabriella, igen, ez egy gyors változat, ami egyszerű és finom:)

    Lilla, köszi! Igen, megettük így is, finom volt:))

    Kati, köszi:)

    Trollanyu, köszönöm a dicséretet, pirulok:) Láttam a csigát nálad is, viszi a pálmát:))

    Erika, köszi a bátorítást, igazán jólesik, valamennyire sikerült már túltenni magam rajta:)

    Panna, köszi, gurul is:)