Emi
Jó néhány évvel ezelőtt kóstoltam. Kicsit belezúgtam, de aztán elfelejtettem. Akkor még ugyan kit érdekelt a főzés :)  Gizi viszon gondoskodott róla, hogy eszembe jusson és hogy elgondolkodjak rajta. Ugy-e még mindig tart nálam a túróhiány és a cérnametélt sem a leggyakrabban előforduló élelmiszer a Tesco vagy Sainsbury polcain, de hát megtanultam én feltalálni magam! Anyum már pár hónappal az érkezés előtt nyaggatott, hogy mit hozzon nekem, ami itt nincs. Utolsó percbe felkerült még a listára a cérnametélt. Ez pipa. Mi legyen a túróval? Találtam én egy curd cheesenek nevezett valamit, ami állítólag tehéntúró, de most épp nem tudtam beszerezni. Végeredmény: 1 doboz ricotta + majdnem 1 doboz cottage cheese. A vargabéles meg ez lett:

 

Hozzávalók:
6 lap leveles tészta
15 dkg cérnametélt
5 dkg vaj
25 dkg ricotta
15 dkg cottage cheese
1 dl tejföl
2 tojás
5 ek cukor
1 ek vanília aroma
5 dkg mazsola
olaj és tejföl a kenéshez

A cérnametéltet enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, belekavarjuk a vajat és hagyjuk teljesen kihűlni. A kétféle túrót(sajtot) villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, vanília aromát, tejfölt, a tojássárgákat és a mazsolát és alaposan összekavarjuk. A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük és óvatosan belekavarjuk  a túrós masszába. Ebbe belevegyítjük a metéltet és kész a töltelék.
Egy kb 28X18-as hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Ebbe kerül az első leveles lap. Megkenjük olajjal, rátesszük a második lapot, ezt is megkenjük, harmadik lap, nem kenjük meg. A lapokat úgy helyezzük, hogy a tál oldalára is jusson belőlük. (Egy lap nálam erre pont elég volt.) Beleöntjük a  tölteléket és befedjük 3 lappal, ugyanúgy, mint az aljában (lap-olaj). A legfelső lapot lekenjük tejföllel vagy felvert tojással. (Én tejföllel kentem le.) 180 fokon 45 percig sütjük. Langyosra hüttjük, bőven leszórjuk pocukorral és kockákra vágva tálaljuk.

 

Hogy langyosan vagy hidegen finomabb? Talán langyosan, nekem mindenképpen nagyon ízlett. És annyira laktató! Tényleg megfelelő egy leves után. Nálunk csak úgy önmagában volt vacsora és megtöltött rendesen:) Nem emlékszek már határozottan az ízére túróval, de ez a ricottás-cottage cheeses változat szuper lett. Imádtam benne a cottage cheese (ami ha jól tudom leves túró magyarul??) darabkáit és a duzzadt mazsolákat. 

12 Responses
  1. marisz57 Says:

    Szerintem kinézetre majdnem mint az enyém! Biztos finom volt, jó sok mazsolával, nem is lehetett más!


  2. Erika Says:

    Hát imádom ezt is:) Readingben majd lesz túró is meglásd, igazi lengyel túró!:)


  3. Seffer Lilla Says:

    Jajj, de mennyire jól néz ki!


  4. teller-cake Says:

    Fantasztikusan néz ki! Egyszer én is ettem egy étteremben de a saját készítéshez még nem jutottam el. A képeket nézve azonban feltámadt bennem a buzgalom! :-)


  5. Kati Says:

    Egy barátnőmnek a párja szokta készíteni, pont így néz ki mint a tied, és isteni finom. Én még sosem készítettem.


  6. Csilla Says:

    Szívesen megkóstolnám, mazsolával, nagyon finom, már régen sütöttem. :), sajnos a gyerekeim nem eszik meg a mazsolát. Nagyon klassz lett az új külsőd! :)


  7. gionetta Says:

    Ez király! No túró gondom nekem is van, de megoldottam az itteni túró lecsepegtetésével, illetve a saját készítésűvel. Szerencsére van paraszt, akitől jó tejet lehet hozni. Nekem a rétestészta beszerzése okoz gondot. Bezárt a török boltom és még nem találtam helyette másikat. De nem adom fel! Gratula!


  8. Panna Says:

    Én még menzán ettem utoljára, ott annyira nem ízlett, de a házi változata tuti bejönne nekem is :) Ja, szuper az új blog külsőd!


  9. Emi Says:

    Marisz, köszi, tényleg nagyon finom volt:)

    Erika, örülök, hogy imádod:) Már alig várom, hogy lengyel túrót kóstolhassak:)

    Lilla, köszi, igyekeztem:)

    Teller-cake, támadjon kedved és vágjál bele. Én nem ettem "boltit", de láttam:)

    Kati, férfikézzel is csak finom lehet:)

    Csilla, mazsola nélkül is finom lehet! esetleg valami más aszalt gyümölccsel?? Örülök, hogy tetszik a külső:)

    Gionetta, túrógond az örök...:) De feltaláljuk mi magunkat!

    Panna, lehet van akinek nem ízlik? Lehet, de szerintem egy házi próbát is megérne... hátha:))


  10. Gizi Says:

    Nagyon guszta az újragondolt Vargabélesed!!! A receptet olvasva jó nagyokat nyelek, most az első képen szerephez jutó szeletkét be is tudnám falni.:))


  11. Szofi Says:

    Hmmmm, nagyon guszta.Múlrkor én spagettiből készítettem, de "vermicelli" néven keresd a tésztát!!!!


  12. Emi Says:

    Gizi, örülök, hogy tetszik, nagy inspiráció vagy számomra:)

    Szofi, hallottam róla, hogy spagettivel is megy, de szerintem cérnametélttel az igazi. Köszi a tippet, fogom keresni!