Emi
Többféle történet létezik eredetének meghatározására, hogy ez az indiai étel Indiából vagy Nagy Britanniából származik. Tény, hogy az egész világon elterjedt, UK-ben nagyon népszerű, egy kutatás szerint az Egyesült Királyság legnépszerűbb éttermi fogása. Igazi britt nemzeti ételnek tartják... no comment!
A "tikka" sült csirkehús darabkákat jelent, a "masala" pedig fűszeres, csípős szószt. Így már nem titok, hogy mi is a tikka masala. Eredetileg a húst fűszerkeverékben és joghurtban pácolják, majd tandor sütőben sütik meg és egy fűszeres, paradicsomos szósszal tálalják, ami általában krémes, csípős és narancssárga színű.



Én ugyan nem vettem a fáradtságot a szósz elkészítésére, mert a Patak's és még sokan mások is, kínálják kész szószaikat. És van, amikor csak ez kell, gyorsan különleges. Meg amúgy is... kóstolásképpen.

Hozzávalók: 2 személyre
2 csirkemell filé
fél üveg tikka masala szósz
0,5 dl tejszín
rizs



A rizset sós vízben megfőzzük. A csirkemellet vékony, fél újjnyi hosszú csíkokra vágjuk, kevés olivaolajon megpirítjuk. Amikor már nem rózsaszín kívül, hozzáöntjük a szószt és alaposan összefőzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Ekkor beletesszük a tejszjnt és azzal is összemelegítjük. Bőséges rízzsel tálaljuk.



Hogy milyenek a tapasztalataink? Hm, nekem nagyon ízlett, bár nem vagyok nagyon hozzászokva a csípős ételekhez, és ez aztán az volt. A csípősség tompítása miatt adtam hozzá kevés tejszínt. Amire rájöttem, hogy nagyon követeli a rízst. Vagyis ne fele fele arányban tálaljuk, hanem legyen több a rízs. Páromnak, mint általában, több szószt tettem és annyira csípett neki, hogy a rízset pótolnom kellett:) Még fél üveg szósz megvan és már alig várom a következőt. Lehet cuscussal fogom kipróbálni...
Akinek kedve lenne kipróbálni saját készítésű szósszal, rengeteg receptet talál a világhálón és nem is olyan ördöngősség!
6 Responses
  1. Erika Says:

    Nagyon finom, én is szeretem!:)


  2. Seffer Lilla Says:

    Szeretem az ilyen csípős, fűszeres ételeket, tetszik!


  3. Szofi Says:

    Ez nálunk is heti vendég az asztalon, természetesen Lidl-ben kapható tikka masala szósszal :))


  4. trollanyu Says:

    Nekem is van egy receptem:) Persze gyorsabb ez a kész szósz. Az indiai konyha a szívem csücske:)


  5. Panna Says:

    Én is szeretem az ilyen jellegű ételeket ;)


  6. Emi Says:

    Szóval sokan szeretik. Nálam sajnos az ismétlésnél bebizonyosodott a gyanu, hogy bár én szeretem, a gyomrom nem. Mindkét alkalommal hascsikarást okozott. Elsőre gondoltam véletlen, másodiknál már... szomorkodtam:(