Emi
Hogyan is nevezhetném másként? Zöldséges-husos-gombás levelestésztában sült pite? Megvettem ezt a "filo pastryt", ami a leveles tészta itteni megfelelője és törtem a fejem, hogy mi legyen belőle. Édes, sós, mindkettő? Be kell vallanom, hogy már majdnem minden féle ilyen készen pakható tésztát kipróbáltam de egyikre sem mondhatom, hogy hű de bejött. Igaz otthon sem voltam a leveles vagy fagyasztott tészta rajongója, hát itt sem leszek az. De azért próbálkozok vele.



Hozzávalók:
5 leveles tészta lap
15 dkg őrölt hús
8 db gomba
2 nagy marék fagyasztott zöldség (zöldbab, zöldborsó, kukorica, sárgarépa)
1 fej hagyma
só, bors, paprika
fokhagyma granulátum
olvasztott vaj



A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk az őrölt húst és a szeletelt gombát és megpároljuk. Amikor a gomba már majdnem puha akkor beleöntjük a zöldséget és azzal is összepároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk paprikával és fokhagyma granulátummal ízlés szerint. Természetesen használhatunk friss fokhagymát is. Ha a főzelékünk kezd odakapni, pótolhatjuk a vizet, de csak egy keveset, hogy amire megkészül minden, akkorra el is főjjön a víz.
Egy piteformát kibéleljük a lapokkal. Mindegyik között megkenjük olvasztott vajjal és úgy tesszük rá a következőt. Beleöntjük a zöldséges-husos főzeléket és eligazgatjuk. Ezt befedjük tészta lapokkal, ismét mindegyik között megkenve olvasztott vajjal. Előmelegített 190 fokos sütőben addig sütjük amjg a tészta aranybarna lesz. Kb 15-20 perc.

Hogy ne legyen túl száraz és olyan magányos a pite készítettem hozzá egy sajtszószt.

Hozzávalók:
2 dl tej
10 dkg reszelt "mild white chedar" sajt
3 ek tejszín
fél kiskanál kukorica keményítő
só, szerecsendió


A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és lassú tűzön, kavargatva hagyjuk felolvadni. Sózzuk, szerecsendióval megszórjuk, a tejszínben elkavarjuk a kukorica keményítőt és a szószhoz öntjük. Addig forraljuk, lassu tűzön, amíg szósz állagúra sűrűsödik. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk a pite mellé vagy ráöntve.

Nekünk ízlett. A sajtszósz markáns íze igencsak megdobta az élvezeti értékét, különben kicsit lehet száraz lett volna. Következőbe ha hasonlót készítek, kicsit szaftosabbra hagyom a ragut, igaz akkor lehet eláztatja a tésztát, de próbálkozni lehet, nem?
7 Responses
  1. Erika Says:

    Emi, nagyon gusztusos ez a pite! Leveles tésztát még árulnak lengyel meg egyéb kelet-európai boltokban. Az talán hasonló mint a magyar...ha van esetleg felétek ilyen lehetőség. Amúgy én sem szeretem ezeket a készen kapható cuccokat ebből.


  2. Panna Says:

    Nekem határozottan bejön a pitéd ;)


  3. Zsuzska Says:

    Nagyon jó kis pitét sütöttél, a sajtszósz meg pláne jó ötlet hozzá!!


  4. Kati Says:

    Én még sosem készítettem ilyen leveles tésztával, de gondolkodom rajta:)


  5. trollanyu Says:

    Gyönyörű lett, és milyen jó ötlet a sajtszósz hozzá:)


  6. Seffer Lilla Says:

    Nem semmi, micsoda ízkavalkád, a sajtszósz tényleg nagyon nyerő ötlet!


  7. Emi Says:

    Erika, köszi! Sajnos nincsen felénk semmi ilyen üzlet, de egyelőre megleszek nélküle is, aztán majd felfedezek valahol ilyen üzletet:) Vagy ha nagyon megkívánom próbálkozok ezzel...

    Panna, köszi, nagyon jó, hogy tetszik:)

    Zsuzsa, neked is köszi. Tényleg jól jött a szósz és talált hozzá a sajt.

    Kati, eddig én sem készítettem, de lehet még fogok.

    Trollanyu, köszönöm, fincsi volt a sajtszósz hozzá!

    Lilla, neked is köszi! Örülök, hogy eszembe jutott a sajtszósz, illett hozzá.