Emi
Trollanyu datolyakrémes piskótatekercse nem hagyott nyugodni. Ugyaninnen értesültem, hogy a sticky toffee pudding érdekes ízét bizony a datolya adja. Nem tudtam, nem szégyellem, folyamatosan tanulok, még jó, hogy van ahonnan:)
De annyira nem hagyott nyugodi, hogy bár gyakorlatilag csak a datolya volt kéznél hozzá, valamit rögtön kezdenem kellett vele. Nem bírtam kivárni a következő bevásárlást, hogy minden meglegyen. Így született meg ez a nagyon édes, csorgós, ragacsos süti.



Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
6ek cukor
6 ek víz
8 ek liszt
1 tk szódabikarbóna
2 ek olaj

A krémhez:
1 nagy marék magozott datolya
fél doboz cukrozott sürített tej
fél doboz krémsajt
2 ek lime lé

A diszítéshez 4 kocka étcsoki.



A piskótához a tojássárgákat habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat és elkavarjuk. Beleöntjük a szódaporral elvegyített lisztet és mixerrel addig verjük, amíg kezdenek levegőbuborékok megjelenni a tetején. A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük és három részben nagyon óvatosan a lisztes tésztához kavarjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe terítjük. Eléggé vékony réteg tészta lesz és nem is nő meg igazán, de nem probléma, erre a célra most éppen ez kell. 180 fokra előmelegjtett sütőben 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kerek sütikiszúróval kivágjuk.



Amíg hűl a piskóta elkészítjük a krémet. A datolyát turmixgépbe tesszük és apróra daráljuk. Ez eléggé csattog és hangos és nem is megy olyan hamar, food processorba hamarbb menne, de az hozzám még nem érkezett meg:) Miután apró, beleöntjük a sürített tejet, ami nálam cukrozott volt, de ha nem akarjuk nagyon nagyon édesre a krémet, akkor anélkülit is használhatunk. ) Összedolgozzuk, hozzáadjuk a sajtkrémet és a lime levet és ezekkel is alaposan elvegyítjük.
A piskótakorongokat egy-egy kanálnyi krémmel összeragasztjuk. A csokit megolvasztjuk és ezzel lecsorgatjuk a piskótákat. Hagyjuk megdermedni a csokit, majd kínáljuk.
A krém nem dermed meg, evés közben kicsorran itt-ott, de épp ez benne a jó. Radag és csepeg és csúszik és imádtuk! A piskóta magában nem édes, mert a krém nagyon is az. Amint megkóstoltam a krémet és megéreztem az ízét máris tudtam, hogy tényleg ez az a jellegzetes íz, amit a sticky toffee puddingban is éreztem. Köszi az ötletet Trollanyu, bár nagyon elkanyarodtam tőle:)


12 Responses
  1. Már trollanyunál is meglestem, és most datolya is van itthon! Nagyon ügyesen megoldottad! :))) Mi lett a leeső piskóta darabokkal? :D


  2. Emi Says:

    KÖszi Barbi! A leeső darabok felét közben befalatoztam:) a másik felét félretettem, készítek belőle valami pohárkrémet vagy valami hasonlót.


  3. trollanyu Says:

    Nagyon szuper desszertet hoztál össze:) Nem mindenki szereti a datolyát, mi igen, szerintem isteni. Azért nálunk a sticky toffe pudding a favorit, szinte minden héten kéri az én Aranyemberem:)


  4. ÓÓÓ... ez nagyon tetszik:))


  5. Éva Says:

    Nagyon jól néz ki, guszta!


  6. Panna Says:

    Hű, ez finom lehetett :D


  7. Gizi Says:

    Nagyon guszta!!! Imádnám ahogy kicsorranna, csepegne, és csúszkálna, csak itt lenne most rögtön a tányéromon.:)


  8. Seffer Lilla Says:

    Nagyon jól néz ki, egyre inkább azt gondolom, hogy me kellene kóstolnom a datolyát, még sosem ettem.


  9. Emi Says:

    Trollanyu, egyszer majd én is belevágok a sticky toffee puddingba is:)

    Mónika, köszi:)

    Éva, neked is köszi!

    Panna, finom volt tényleg:)

    Gizi, megmosolyogtattál, köszi:)

    Lilla, tényleg meg kellene kóstolnod. Legfennebb nem ízlik majd, de akkor is ki kell próbálni egyszer!:)


  10. Erika Says:

    Guszta. Sticky-toffee bárhol bármikor!:)


  11. Emi Says:

    Köszi Erika, stickynek sticky, de a toffeetól még azt hiszem messze áll:)


  12. Anazar Says:

    Pompás falatkák!!