Emi
Érdekes, hogy ha azt mondjuk "burger" máris a kész, zsemlébe burkolt, zöldséges, szószos, husira gondolunk. De ha nem is husira, mindenképp a két fél zsemle közé rakott valamire. Pedig, a Cambridge Dictionary szerint ezt jelenti: "meat or other food pressed into a round, flat shape and fried". Vagyis olyan hús vagy egyéb étel, ami kerekre és laposra van préselve és meg van sütve.
Eszerint lehet az bármi. Zöldéség, hús, hal, ezek elegye... És bizony szinte akármilyen zöldségre, főként hüvelyesre, vagy halra, húsra keresek rá, mint gurger, milliónyi találat van. Ezeket ugyan nem árulják a fast foodokban, de még kész ételként sem nagyon lehet kapni. Kivéve a hús és hal burgereket. A halból készültet viszont inkább "cake"-nek nevezik. Marad tehát az otthoni elkészítés, amit én nem bánok, amúgy sem veszek kész ételeket, a húsos burgert is inkább magam készítem. De hogy ne legyen mindig húsos (amit szívem párja ugyan nem bánna:) és mivel egyre inkább érdekel engem az egészséges táplálozás, született meg a csicseriborsó burger ötlete. Receptet tájékozódásként bőven találtam, csak hogy legyen elképzelésem mifán terem a "chikpea burger", aztán saját szájízemhez alakítottam. Íme:



Hozzávalók: 6 burgerhez
1 csicseriborsó konzerv (csak vízben)
1 kis fej hagyma
2 tojás
zsemlemorzsa
1 kiskanál szárított kakukkfű
só, bors
6 angol muffin
jégsaláta
uborka
paradicsom
barbeque szósz
reszelt sajt



A csicseriborsót aprítóba tesszük és összetörjük. Hozzáadjuk a hagymát és azzal is összedaráljuk. Tálba borítjuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojásokat, összedolgozzuk. ezután annyi morzsát adunk hozzá, hogy alakítható, nem ragacsos, de nem is túl kemény masszát kapjunk. Vizes kézzel 6 gombócot formálunk belőle, két tenyerünk között meglapítjuk. Kanálnyi olivaolajat felforrósítunk egy serpenyőbe, beletesszük a burgereket, amennyi egyszerre belefér (nekem 3 volt). 3-4 percig sütjük mindkét oldalát, alacsony lángon. A muffinokat kétfele vágjuk, felszeletelt salátát teszünk az alsó szeletekre és néhány uborkaszeletet. Ráteszünk egy csicseriborsó lepénykét, erre jöhet a paradicsom és a reszelt sajt és a szósz. Leborítjuk a muffinok másik felével. 3-4 percre forró sütőbe tesszük, hogy a sajt kissé megolvadjon és a muffin megpuhuljon. Gyümölcsteával, vagy kakóval is fogyaszthatjuk. De semmiképp sem Pepsivel! Ha a burgerünk egészséges, az italunk ne rontsa el!



Nagyon jót ebédeltünk belőle. És nem, nem ettük meg ketten a 6 burgert. 2-őt számítottam magamnak, 4-et a páromnak, mert ezek a muffinok elég kicsik. Végül nekem 1-et sikerült megenni, páromnak 2-őt. Többi maradt uzsonnára.
Nemrég fedeztem fel magamnak az angol muffint. Ez egy zsemle, a fotókon jól látszik, hogy milyen. Lapos, fehér, tapintásra keménynek, nehéznek tűnik frissen is. Kívűl darába van forgatva. Beleharapva nyuvadós, egyszóval nem láttam benne semmi kívánnivalót. Nem is értettem miért rajonganak érte az itteni gyerekek. Aztán kiderült, hogy hol van benne a kanyar. Legalábbis nekem biztosan. Meleg hatására teljesen megváltozik. Akár pirítóba, akár sütőbe tesszük, megpuhúl, pehelykönnyűvé válik. Remek akár burgernek, szendvicsnek, vagy simán megkenve sajtkrémmel, lekvárral, nutellával (ez a itteni gyerekek kedvenc reggelije...). Most pedig már nálunk is állandó vendég:)
7 Responses
  1. Anazar Says:

    Pompás burger!!



  2. Szofi Says:

    Hűűű, de jó ötlet!!!:)


  3. Erika Says:

    Tetszik, én konkrétan a babos változattal kacérkodom :)


  4. trollanyu Says:

    Csodás burger:) Nagyon megszerettem én is az angol muffint, mivel itt nincs, így magam sütöm néha. Van nálam egy recept, igaz ,kicsit macerás, de isteni finom:) A csicseriborsót meg imádom:)


  5. marisz57 Says:

    Ilyesmit még sose ettem. A csicseriborsóval próbálkozom, de fél napig kell főzni, ez elijeszt tőle.


  6. Emi Says:

    Anazar, pompás bizony, egyébbel is próbálkozni fogok!

    Lilla, köszi!

    Szofi, kösz!

    Erika, babos? Érdekes ötlet, egyáltalán nem lehet rossz!

    Trollanyu, szívesen megkóstolnám azt a házi muffint! Megyek is megnézem a receptet.

    Marisz, megértem, hogy időrabló, én ezért használtam konzervet. Az is eléggé kemény, de ide úgyis össze kell turmixolni. Lehet főzni én sem fognék neki a burger kedvéért:))