Emi
Egy ideje megkaptam én is az "érdekel mit eszek" nevű betegséget. Még mindig keveset teszek érdekében, de amikor először olvastam a zöld turmixról (nekem zöld smoothie, mert jobban tetszik:) rögtön lecsaptam rá. Utánanéztem, óriási irodalma van, magyarul is bőséges forrást lehet találni róla, akár könyveket, akár internetes tartalmat.
Viktoria Boutenko találmánya, általa vált népeszrűvé az egész világon. És már nem is annyira újkeletű. Számomra még igen, de napról napra okosabb és tapasztaltabb leszek a témában és egyelőre szeretem, kitartok mellette, tanulom, fogyasztom.
Mitől is különleges a zöld turmix? Tele van a fejem információkkal, rőviden összefoglalom.
A zöld levelek fogyasztása nagy hatással van a szervezetre, mert klorofillt tartalmaz. A klorofill fogyasztása, pedig olyan, mintha egészséges vért juttatnánk a szervezetbe.



Nem mindenki rágogatja szívesen a zöld leveleket, ezért a turmix nagyon kellemes alternatíva. Főleg, hogy gyümölcsökkel van vegyítve, ami kellemes ízt ad neki. A 40-60%-os levél-gyümölcs kombináció kedvünk szerint variálható, minden alkalommal másként. Vagy ha megtaláltuk a kedvünkre valót, megmaradhatunk annál. Ajánlott a napi fél liter turmix fogyasztása, folyamatosan, ha komoly eredményeket akarunk elérni. Eredmények pedig elérhetőek a vérnyomás, testsúly, szépség, emésztés, fizikai kondíció terén és még sok más betegség legyőzésében, megelőzésben.
Természetesen nem számíthatunk csodára, szervezetünk más és másként reagálhat a turmixra, kipróbálva ismerjük meg. És türelemmel, akarattal, kitartással érhetünk el eredményt.
Van aki a szinétől ilyed meg, van aki az ízétől tart. Szerintem minden fejben dől el. A szín nézőpont kérdése és az alapanyagok függvénye. Láthatjuk ugyanazt a turmixot csodás, kellemes, izgalmas zöldnek vagy vad, éretlen, ilyesztő zöldnek. Tény, hogy minél zöldebb egy levél annál több benne a klorofill... Ízről pedig, én még egyszer sem jártam úgy, hogy ihatatlannak érezzem. Attól függően, hogy mennyi a gyümölcs tartalma és milyen levelek vannak benne. A rukkola pl kicsit fűszeresebb, erősebb ízt ad neki.
Elkészítése nagyon egyszerű, a kívánt hozzávalókat vízzel összeturmixoljuk és kész. Pillanatok alatt!
Azt is megtanultam, hogy nem zöldséggel vegyíteni nem szabad az erjedés miatt. A levél nem számít zöldségnek. Ha mégis vegyítenénk, akkor ne csodálkozzunk ha vacakol az emésztésünk, megpuffadunk, fáj a hasunk. Ne akarjunk egyszerre mindent, zöldséget, gyümölcsöt.
Visszatérve a rágogatásra, emésztésünk már nem a majmoké (ezt már Victoria megmondta), ezért is a napi ajánlott zöld bevitelére alkalmasabb a turmix. Annyira könnyen emészthető, hogy már a szájban elindul a felszívódás. A trumixolásnak köszönhetően a rostok szétbomlanak, ezért nagyon könnyű és mégis teljes értékű táplálék. Lehet vele helyettesíteni akár reggelit vagy vacsorát.



Néhány saját tapasztalat:
Ajánlott többségi gyümölccsel kezdeni, így folyamatosan szokunk hozzá az ízéhez és ha később növeljük vagy erősebb ízű zöldet teszünk hozzá, akkor nem lesz tőle "pfujjj" érzésünk. Én természetesen belevágtam a közepébe, rögtön 3-féle levéllel egyszerre, aztán visszafogtam magam. És tapasztaltam, hogy milyen kellemes, finom tud lenni. Ma már élvezem. Kicsit mindig változtatok rajta, ezért színe és íze is mindig más és nem unom meg.
Hozzávalókként eddig használtam: spenótot, egyszerű salátát, jégsalátát, rukkolát, mentát, banánt, almát,citrusokat, körtét, gránátalma magot, szőlőt. Az én adagomban a fél banán az mindig benne van, mert attól lesz olyan selymes:) Napi egy pohárral, kb 2,5 dl fogyasztok, általában esténként, vacsora előtt vagy helyett. Bár amióta iszom, ritkán vacsorázok.
Én az emésztésem miatt vágtam bele. Folyamatosan küzdök vele. Előfordul, hogy napokig napközben semmi bajom, estére megpuffadok és nagyon fáj a hasam. Igaz a vacsorázási szokásaimon is igyekezek változtatni és az is igaz, hogy az első héten amikor elkezdtem inni a turmixot, akkor esténként fájt a hasam, de most már rendben vagyok. Nem szólom el magam és nem tudom még, hogy a turmixnak köszönhetőe vagy csak ez egy ilyen időszak, de mindenképp megéri a próbát és ha bejön akkor nem csak az emésztésem, hanem a teljes egészségem érdekében teszek valamit állandóan.
Amint már említettem, folyamatosan tanulok róla és egyébről is (pl megtanultam, hogy mit neveznek 3 fehér halálnak! Ti tudjátok?). Fejlesztem, variálom, próbálgatom, de nem hagyom ki egy nap sem! Jó ha van valami amiben hisz az ember és azért csinálja. Hit nélkül csak fellángolás lenne, tartana 2 hétig, aztán elfelejteném. Bízok benne, hogy nem így lesz.

Végezetül pedig beszúrok néhány linket, hátha valakinek megtetszik és szeretne utána nézni. Én is így kattantam rá.

Magyarul:
Nyersétel
Egészséges táplálkozás
Fitt nők
Livia blogja

Angolul:
Green smoothie blog
Smoothie handbook
6 Responses
  1. teller-cake Says:

    Nekem tetszik a zöld színe, semmi bajom vele! Kedvet adtál, hogy kipróbáljam ezt a turmixot. Jó kis összefoglalót írtál róla!


  2. trollanyu Says:

    Annyira meghoztad a kedvem, hogy hétvégén nekiállok, csak be kell hozzá szereznem a dogokat. Nem akarok vacsorázni, csak ilyen zöld bigyót inni:) Majd jöv9k hozzád tanulni. Nem viccelek ám, a spenótot imádom, azzal fogom kezdeni:)


  3. Judit Says:

    Latom belejottel nagyon! Orulok, hogy talaltal valami hasznosat a blogomon! Amit en Livia blogjan talaltam. En minden nap iszok fel litert es nagyon izlik. Mindig cserelgetem a zoldeket es a gyumolcsoket! Hatalmas a skala amirol valasztani lehet!


  4. Erika Says:

    wow, nagyon tetszik, köszi a tippet!!! biztosan kipróbáljuk mi is!:)


  5. teller-cake Says:

    Nézz be hozzám Emi, van számodra valamim... :-)


  6. Emi Says:

    Teller-cake, nekem is nagyon bejön a színe és főleg, hogy mindig más árnyalat lesz:) Próbáld ki, aztán kiváncsi vagyok a tapasztalataidra:)

    Trollanyu, hajrá! Szerintem vacsora helyett is, erős elhatározással, tökéletes. Én is spenóttal kezdtem és azt hiszem ő lesz a gyakori vendég. A rukkola pl nem a kedvenc:)

    Judit, tényleg belejöttem:) Nálad olvastam először róla, aztán Liviához is benéztem, majd mindenhol utánaolvastam. Óriási az irodalma! Lehet tanulni.Ügyes vagy a fél literrel, én megmaradok 1 pohárnál egyelőre. Plusz a páromba is belenyomok annyit:))

    Erika, majd mesélj ha kipróbáltad!

    Teller-cake, még egyszer köszönöm!