Emi
Avagy garnéla pie. A pie az ugy-e pite, de ebben a formában nem igazán találó a fordítás. Viszont ha azt mondom sheperds pie, fish pie, fishermens pie, cottage pie, ezek nagyrészéről mindenki hallott és van sejtelme, hogy miért is nem pite.
Az én első fish pie-om, első garnélámmal... naaaagy kockázat volt. Már úgy kezdtem neki, hogy ezt vagy megesszük vagy megy a kukába. Féltem a garnélától (ahogy minden vízben élő ennivalótól:), mert egyszer megkóstoltam, de nagyon elriadtam tőle. Ahogy ropogott a fogaim között... nekem nem jött be. Azért adtam neki még egy esélyt, mert most épp a "minden újat kipróbálok" kórszakomat élem. És hát a garnéla, az nem maradhat ki ebből.



Hozzávalók: 2 személyre
4-5 db nagyobb krumpli
3 dl tej
25 dkg garnéla
1 hagyma
1 cikk fokhagyma
2 babérlevél
őrölt szerecsendió, só, bors
2 dkg vaj
1 kanál cukorica keményítő
1 kiskanál mustár

A krumpliból csak tejjel pürét készítünk, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A tejet odatesszük forrni, beletesszük a babérlevelet, fokhagyacikket, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Amikor felfőtt hozzáadjuk a garnélát és attól függően, hogy milyen, főni hagyjuk. Nekem fagyasztott, előfőzött volt, így kb 5 percig főztem. Ezután kiszedjük a tejből. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt hagymát és megpároljuk. Hozzáöntjük a fűszeres tejet. A kukorica keményítőt elkavarjuk egy kevés tejjel és beleöntjük a többi tejbe. Állandó kavargatás mellett besűrűsítjük. Belekavarjuk a szószba mustárt és a garnélát. Egy tűzálló tálba öntjük az egészet és addg hagyjuk, amíg kezd kicsit "bőrösödni". Ezután rásimítjuk a pürét és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.



Hogy mennyire szerettem? Nem lett a kedvencem. A garnéla szerintem ezután is kimarad a repertoárból. Az ilyen fajta "pie"-okat viszont még fogom próbálgatni!
6 Responses
  1. Seffer Lilla Says:

    Az alapötlet nagyon tetszik, azt hiszem a garnéla nálam olyan mint a gomba, még hozzányúlás is nehezemre esik. A pie-t viszont alkalmazni fogom, szuper!


  2. Gizi Says:

    Nekem tetszik, én nagyon szeretem a garnélát!!! Hasonló halas pitét már én is csináltam, de afrikai harcsával, és gombával.


  3. Erika Says:

    Szerintem is jól néz ki, biztos finom lett. Próbáld ki lazaccal pl. hátha úgy jobban bejön az íze. Korábban készítettem klasszikus sheperd's pie-t az elég finom lett. Jók ezek a pie-ok.


  4. Anazar Says:

    Nem lett ennek baja Emi, biztos remek íze volt. Hallal talán jobban ízlik majd ;-)


  5. trollanyu Says:

    Hát szerintem finom lhetett, én nagyon szeretem a garnélát is:) Skóciában sok ilyen pitét ettem, itt sajnos rajtam kívül más nem vevő rá:)


  6. Emi Says:

    Lilla, nem szereted a gombát??? Nálunk ki nem fogy a hüttőből!

    Gizi, finom ez a pie, csak a garnélával volt bajom. Biztos finom volt a halakkal.

    Erika, az tuti, hogy lazaccal jobban bejönne! Majd lesz még próba.

    Anazar, tényleg nem lett baja, csak ahogy a garnéla ropogott a fogaim között... az nem jött be:) Mert azt sem mondhatom, hogy az íze miatt!

    Trollanyu, aki szereti a garnélát, annak tuti, hogy finom volt:) Az nagy probléma, ha valamit szeretünk, de mivel más nem vevő rá, inkább kihagyjuk!