Emi
Régóta kedvencem ez a kókuszos csiga, tekercs, de eddig sosem én sütöttem. Most rávetemedtem és... imádtuk. Fél adagot készítettem, ebből lett két rúd, az egyik kókuszos, másik fahéjas. Ebből bizony több is elkelt volna:)

Hozzávalók:

25 dkg liszt
10 dkg vaj
2 tojás sárgája
2 kávéskanál szárított élesztő
0.5 dl tej
1 kávéskanál cukor

A töltelékhez:
2 tojás fehérje
20 dkg porcukor
1 kanál ecet
kókuszreszelék

fahéj



A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, elkavarjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A szobahőmérsékletű vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojássárgákat és az élesztős tejet és alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A tojásfehérjéket az ecettel gőz fölött kemény habbá verjük. Kicsidenként hozzáadjuk a cukrot. Kétfele osztjuk, egyik felébe kókuszt teszünk, annyit, hogy jó összeálló krémet kapjunk. Nekem ez kb 10 dkg volt. A másik felébe 2 kanál őrölt fahéjat teszünk.
A tésztát két részre osztjuk, fél újjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a krémekkel, felcsavarjuk és újjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a szeleteket és 180 fokon 15 percet vagy enyhe pirulásig sütjük.



Első próbálkozás lévén nem igazán tudtam, hogy mennyire kell vastagon kenni a krémet, vagy mi történik, ha túl folyós a kérm... A kókuszos tökéletes lett, a fahéjason még van mit javítani. Az íze kifogástalan, mivel a fehéjtól nem lett sűrű a töltelék és vastagon is kentem, szeletelés közben eléggé kifolyt. Nem ilyedtem meg nagyon... Benne is maradt bőven és a teteje olyan habcsókos lett. Régen elfogyott, pedig most is berágcsálnám. Holnaptól pedig kezdődik a "táplálkozzunk újra okosan" :))

2 Responses
  1. Jutka Says:

    Örömteljes Boldog Új Évet kívánok!


  2. Anazar Says:

    A kókuszos csiga nálunk is nagy kedvenc ;-))