Emi
Szenvedélyes receptgyűjtő lettem! Szeretem az elektronikus recepteket is böngészni, sőt nagyon sok időt eltöltök velük, de a papírforma maradt az abszolút kedvencem. Megőrülök a szakácskönyvekért, sütős-főzős magazinokért. Mindenhol megragadom a lehetőséget, ha látok egy receptet. A Tescoban rendszeresen vannak ingyenes receptlapok és időnként magazin is, amiben ugyancsak érdekes receptekre akadok. Már szép kis gyűjteményem van belőlük és próbálgatom is.
A panna cottával már egy ideje szemezek és megjött a végső lökés. Talán akkor lehetett volna ennél tökéletesebb, ha rendesen sikerül kiborítani...



Hozzávalók: 2 személyre
2 dl tej
2 dl tejszín
60 g cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél tasak zselatin

A karamellizált almához:
1 nagy alma
80 g vaj
2-3 kanál cukor
fél narancs reszelt héja
1 kávéskanál fahéj

Egy edénybe öntjük a tejet és a tejszínt. A cukrot elkavarjuk a fahéjjal és a tejhez adjuk. Lassú tűzön, kavargatva főzzük, amíg a cukor el nem olvad. A zselatinport feloldjuk 1,5 dl forró vízzel és hozzákavarjuk a forró krémhez. 2 formát alaposan kikenünk olajjal és elosztjuk benne a krémet. Éjszakára hüttőbe tesszük.
Mielőtt tálalásra kerül, elkészítjük a karamellizált almát. A vajat megolvasztjuk, az almát apró kockákra vágjuk, a magházat eltávolítjuk. A forró vajhoz adjuk az almákat és addig főzzük, amíg elkezd puhulni. Adhattunk hozzá egy kevés vizet, ha szükséges, hogy ne égjen meg. Rászórjuk a cukrot, a narancshéjat és a fahéjat, összekavarjuk, öntünk bele még kb 5 kanálnyi vizet és addig forraljuk, amíg sűrű szirupos lesz. Kicsit hűlni hagyjuk, hogy még meleg, de ne forró legyen.
A panna cottát egy tányérra borítjuk, rákanalazunk a karamelizált almából és szirupból és rögtön fogyasztjuk.
A fahéj minedent átható íze és a teszín krémes-zselatinos állaga... a karamellizált alma édes élvezete... ráadásul mindez együtt... szuper összeállítás, valódi télies íz. Nem az enyém, de nagyon bejött!

6 Responses
  1. Éva Says:

    Nagyon guszta és igen finom lehet! Szívesen megkóstolnám, de már biztosan nincs mivel csak 2 csináltál!


  2. Anazar Says:

    Jöhet, jöhet!!


  3. egycsipet Says:

    Panna cotta lájk. Fahéjjal és almával, főleg karamellel pedig még inkább! Nagyon finom lehet! :)


  4. Kati Says:

    Párom imádná, de én is:)


  5. Emi Says:

    Éva, örülök, hogy tetszik, igyekszek csak 2 emberre főzni, nem szeretem kidobni a maradékot. És nincs más akivel megosszam:( De próbáld ki, nagyon egyszerű!

    Anazar, engedem hogy menjen:)

    Egycsipet, ez volt az első panna cottám, remek választás volt kezdésnek:)

    Kati, ha imádná, akkor jobb ha nem tud róla, amikor készíted. Sokat kell várni, míg megdermed:))


  6. Petra Says:

    Ó, micsoda szépséges desszert! :)