Emi
Egyszerű és abbahagyhatatlan desszert. Spongenak neveznek errefele minden piskótaszerű süteményt. Természetesen Victoria királynőről kapta a nevét, aki szeretett elfogyasztani egy szelet ilyen süteményt a délutáni teája mellé. A hagyományos Victoria sponge esetében 2 réteg sütemény van "összeragasztva" tejszínhabbal és eperlekvárral. A tetejére nem szoktak semmi mást tenni csak porcukorral megszorni. Amint a képeken látszik ez egy nagyon feltuningolt változat, de nincs megbánva, hogy így készűlt.



Hozzávalók:
225 g konyhahőmérsékletű vaj
225 g cukor
4 tojás
225 g liszt
2 kiskanál sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 kiskanál vaníliaesszenc

A töltelékhez és a tetejére:
1 doboz tejszín
3 kanál nyárigyümölcs püré

A tojásokat kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a vajat, lisztet, citromhéjat, vaníliát, sütőport és mixerrel habosra dolgozzuk. A tésztát elosztjuk 2 kis méretű tortaformában és megsütjük.
A tejszínt habbá verjük és felét ráhalmozzuk és elsimítjuk az egyik kihűlt lapon. Erre rákenjük a gyümölcspürét és ráhelyezzük a második lapot. A tetejét bekenjük a maradék tejszínhabbal és néhány szem gyümölccsel díszítjük



Lehetőleg megvárjuk, hogy a tejszínhab kicsit megdermedjen, mert hanem ilyen lesz, mint az enyém. Felvágásnál elmázolódik:) De így is mennyei volt és egy-kettőre elfogyott. Kéri a repetát is...