Emi
Először próbáltam mézeskalácsot sütni. Ismét Ottis receptjéhez nyúltam, mint már oly sokszor. Fél adagot készítettm, még így is soknak bizonyult. És tényleg puha és omlós, szerencse, hogy másnap megírtam, különben félek, hogy mind összetört volna. Az íze meg... csodás. Igaz, hogy itt nem lehet mézeskalács fűszerkeveréket kapni, ezért pusztán fahéjjal és szerecsendióval fűszereztem. Szegfűszeg is jól jött volna, de kiment a fejemből vásárláskor. Ugyan láttam valamilyen fűszerkeveréket, amit valószínű, hogy a gingerbread (a mézeskalács itteni megfelelője) sütéséhez használnak, de nem akartam kockáztatni. Legközelebb talán már bátrabb leszek, így, hogy ez nagyon jól sikerült:))


Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
9 dkg porcukor
1 tojás
10 dkg méz
13 dkg vaj
1 ek őrölt fahéj
1 ek őrölt szerecsendió

A lisztet, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket összevegyítjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, feldarabolt vajat, a tojást és a mézet. Alaposan összegyűrjuk, fóliába tesszük és legalább 2 órára hüttőbe tesszük. Ezután liszezett munkalapon átgyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik részt kb fél cm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerint mintákat vágunk belőle. Nekem a Mikulás hozott 3 méretű angyalka formát, ezt használtam fel, valamint készítettem egy fenyőfát is, szilikon formában.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.



Este sütöttem, másnap délelőtt diszítettem. Nem én vagyok a legjobb diszítő:))- angyalkáimat szellemeknek is nézték, de tanul az ember. Készen kapható cukormázat használtam diszítőnek, sajnos, szebb is lehetett volna ha magam készítem...

Éppen most kostólgatok egy közepes angyalkát... más is kóstolta... semmi panasz:)

4 Responses
  1. Gizi Says:

    Nagyon szépek az angyalkáid ügyes vagy!! Én még soha nem sütöttem, mivel képtelen lennék kidíszíteni.:)

    Boldog Új Évet Kívánok!!!


  2. Emi Says:

    Jó ezt olvasni. Azt hittem csak én vagyok ilyen tehetségtelen a kreatív dolgokhoz:))

    Viszont kívánom!


  3. Unknown Says:

    szerintem nagyon szepen diszitetted oket ! a kerdesem az, hogy tenyleg omloask, puhak-e ? nem szeretnem hogy kemenyek es ropogosak legyenek :) Kellemes unnepeket !


  4. Emi Says:

    Szia Dora! Igen, ezek tenyleg puhak lettek, egyaltalan nem kemenyek vagy ropogosak!