Emi
Az alapötlet természetesen az Erdélyi Konyha Kalendáriumból származik:) de alapos átgondoláson ment keresztűl. Nem vagyunk nagy halrajongók, de mostanában kicsit beleúntunk a táplálkozásba és valamit változtatni akartam. Meglett a halfilé, de hogyan tovább? A zöldséges-bundás hal jó ötletnek tűnt, de nem nagyon jön be sem a sárgarépa, sem a petrezselyemgyökér. Így lett helyette krumpli. Nem bántam meg!



Hozzávalók 2 személyre:

2 halfilé
2 krumpli
2 tojás
kevés liszt
só, bors, olivaolaj, citromlé

A krumplikat héjában majdnem készre főzzük és kihüttjük. A halszeleteket bekenjük olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk és fél citrom levével lelocsoljuk. Kevés olajon mindkét oldalát elősütjük. A krumplikat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojásokat és 2 kanál lisztet. Elkavarjuk és bevonjuk vele jó vastagon a halszeleteket. Forró sütőben készre barnulásig sütjük őket.

A mártáshoz:

fél pohár sör
fél dl tejszín
só, bors
citromlé

Az elősütésből megmaradt szafthoz hozzáadunk fél pohár sört és felforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és fűszerezzük sóval, borssal, citromlével. Addig forraljuk amíg besűrűsödik, majd a tányérok aljára öntjük és ráfektetjük a halszeleteket.



A megmaradt bundamasszát kis halmokban belehelyeztem a halszeletek mellé és megsütöttem. Egyéb köret nem készűlt hozzá, frissen sűlt, illatos, puha, meleg bagettel fogyasztottuk. Megismételendő!

És bár egyáltalán nem kapcsolódik ehhez a recepthez, de ma olvastam és annyira de annyira megtetszett:
-Mi Palacsintaország fővárosa?
-Lekváros!
-:)))))