Emi
Az angol konyhával egyesek/sokak szerint az a baj, hogy nem létezik. Én ezt nem igazán osztom. Hogy is lehetne. Hogyan lenne lehetséges, hogy egy ilyen nagy kultúrájú, tradíciójú és magát különálló világnak valló népnek ne legyen saját gasztronómiai világa? Az, hogy más és össze sem hasonlítható az erdélyi, magyar vagy akár román konyhával, azt teljesen helyénvalónak találom. Az a sok szószos, mártásos, fűszeres, tocsogós, főzelékes, otthona emlékeztető íz, aroma, textúra mind mind hiányzik.
Leginkább azt mondanám, hogy az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek, desszertek a "menők". Ha meg nem lenne egyébként gyors, akkor megtalálhatóak hozzá félkész alapanyagok, amelyek felére csökkentik az illető eledellel való foglalkozást. És igazán nem nagyon akadékoskodnak azzal, hogy minden házi készítésű legyen...

Az Eton mess igazi tradicionális édességnek számít. Lefordítva etoni zűrzavart, összekuszáltságot jelent. Eton egy nagyon híres kollégium, ahol állítólag már a múlt században ezt az egyszerű desszertet szolgálták fel a diákoknak az éves krikettmeccsen.



Három hozzávalója van: eper, tejszín és habcsók.
Én aznap pont nem találtam friss epret, de még fagyasztottat sem, így nagy bűnt elkövetve vegyes nyári gyümölcsökkel(málna, szeder, fekete- és piros ribizli) készítettem.
2 dl tejszínt felverünk, nem teljesen kemény habbá, hanem csak addig amíg elkezd keményedni. 4 nagy habcsókot összetörünk úgy, hogy legyen por is és nagyobb darabkák is. 2 kanál gyümölcsöt kevés cukorral összepürésítűnk. A tejszínhabot össekavarjuk a habcsókkal és 2 kanál ép gyümölccsel. Kis tálkába vagy koktélos pohárba halmozzuk, rászórunk néhány szem gyümölcsöt és leöntjük gyümölcspürével. Azonnal fogyasztandó.



Hangsúlyoznám, hogy eredetileg friss eperrel és "cream"-mel készűl, ami leginkább az otthoni habosítható tejszínnek felel meg, de mégsem teljesen az.
Az Eton messről nagyon sok jót hallottam, ezért is kellett kipróbáljam. Kis csalódás volt, hogy helyettesítenem kellett az epret, de sebaj, majd következőbe türelmesebb leszek és kivárom az epret:) Összességében nagyon finom desszert. A kissé folyós tejszínhab, a ropogós habcsók és a savanykás gyümölcs egyvelege érdekes, finom kombinációt alkot.