Emi
Avagy bab pirítoson. Na ez hogy hangzik? Tetszetős? Az angolok előszeretettel használják a toastot és mindent ráraknak amit csak lehet. Van cheese on toast(sajtos), garlic toast(fokhagymás), cinnamon toast(fahéjas)... hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. És még kismillió toast. Tudom, otthon is sokmindent lehet pirítóssal enni, de ez itt valahogy más. Ők leggyakrabban előételként tálalják ezeket a toastokat.

A bean on toast elsőre úgy tűnt, hogy kell benne legyen valami különleges, valami rendkivüli, amitől ennyire markánsan szerepel az angol konyhában. Hát nem! Sokszor meglepődök, hogy... csak ennyi, ilyen egyszerű egy-egy étel.

Így készül:
néhány szelet kenyér
vaj
paradicsomos babkonzerv
reszelt sajt

A kenyérszeleteket megpirítjuk és vékonyan megkenjük vajjal, esetleg fokhagymás vajjal. A babkonzervet megmelegítjük és 2-3 kanálnyit ráhalmozunk egy szelet pirítósra. Megszórjuk reszelt sajttal és... kész.



Természetesen vannak ennek variációi is, mindenki saját íze szerint készíti, ez az alaprecept. Lehet akármilyen ízesítésű vajjal, otthon készült babfőzelékkel, különböző fűszerekkel ízesíteni. Csak a képzelet szab határt.
Gyorsabb változat a konzerv, de sajnos nekünk nem jött be annyira. Vagyis igen, ha jól belenyúlok. Teszek hozzá ezt-azt. Különben túl édes, szinte csak a cukrot lehet érezni rajta. Többfélét is kipróbáltam, mind olyan. És hát ugy-e, erdélyiesen, ha étel, ne legyen cukros:) Az maradjon desszertre.

A beans on toast egyébként gyors és laktatós eledel, pillanatok alatt az asztalon és garantált, hogy nem lesz hamar gyomorkorrogás:)